Stabæk-jentene til tabelltopp med storseier

Chixas hjemmepremiere mot Medkila fra Harstad inneholdt det meste: rødt kort, fire årstider, og scoringer fra to debutanter. Men resultatet var det aldri tvil om: ved kampslutt viste måltavla 6-1.

Annonse:

Etter en sterk borteseier mot Røa, var det et selvsikkert Stabæk som gikk ut på Nadderud-gresset denne kjølige søndagen. Hjemmelaget spilte i medvind i 1. omgang. Første avslutning kom etter bare 90 sekunder, og selv om det ikke var samme sjansebonanza som på Røabanen sist mandag, var det Stabæk som lå høyest i banen og hadde mye av spillet innledningsvis. Etter knapt seks minutter betalte det seg med et hjørnespark. Etter mye klabb og babb havnet ballen hos Melissa Bjånesøy, som sparket inn sitt tredje mål for året. Keeperspillet til amerikanske Megan Kufeld vant ingen premier i den situasjonen, men likevel en solid avslutning av Bjånesøy, som dermed er toppscorer i Toppserien. Kampen roet seg ned noe etter målet, men Mina Kjørum på høyrevingen var en konstant trussel for svimle nordlendinger, og avsluttet et glimrende raid med avslutning til side for mål etter 12 minutter. Medkila fikk et par minutter senere sin første avslutning, med påfølgende halvfarlig corner.

Etter 17 minutter sendte Victoria Ludvigsen av gårde et skudd som Kufeld så vidt fikk avverget til corner. Denne corneren endte i en ny corner. Mer klabb og babb endte i en ny scoring til Stabæk, som offisielt er blitt kreditert som et selvmål. 2-0 før 20 spilte minutter, og Stabæk-jentene ga seg ikke med det. Bjånesøy var kun centimeter unna å få sitt andre da et skudd gikk i tverrliggeren etter 24 minutter. Medkilas Anja Rasmussen fikk et gult kort for holding etter 28 minutter, noe som skal bli viktig senere i referatet. Gradvis forverret været seg og spillet roet seg ned innover mot pause. Hvorvidt kiosken gikk tom for kaffe i pausen, vites ikke, men med en god blanding av hagl, sludd, regn og snø ville det vært forståelig.

De første ti minuttene av 2. omgang forløp stort sett rolig, men Mina Kjørum fortsatte å plage Medkila-forsvaret med flott teknikk og overblikk. Etter 54 minutter endte et av hennes raid med et skuddforsøk og påfølgende blokkering, før Victoria Ludvigsen plukket opp returen og satte 3-0. Umiddelbart etterpå valgte Stabæk å bytte ut Trine Rønning og Melissa Bjånesøy, for å gi spilletid til henholdsvis Celine Granli og debutanten Andrea Wilmann.
«Når vi har en tynn stall, må vi gi de unge spilletid også,» forklarte trener Vanja Stefanovic.
Særlig sistnevnte bytte skulle betale seg, men mer om det om et øyeblikk. I mellomtiden begynte Medkila å heve seg i sitt angrepsspill, og amerikanske Tiffany McCarty viste seg som et uromoment. Flere av hennes raid endte med farlige avslutninger.


Men det var flere som kunne gjøre ting på egen hånd utpå Nadderud-gresset, deriblant Synne Jensen. Etter å ha dratt seg forbi flere Medkila-spillere trillet hun ballen ut til Andrea Wilmann, som satte ballen i mål på en av hennes første berøringer. «Godkjent hjemmedebut,» noterte speaker Richard Jansen, og det sto 4-0 til Stabæk etter 64 minutter. Begge lag fortsatte nå å skape farligheter, og etter 72 minutter satte Heidi Ellingsen i gang et angrep som hun selv fikk avslutte. Det knallharde skuddet overlistet keeper Kufeld, og dermed sto det 5-0, og Stabæk var på tabelltopp. Kun to minutter senere fikk Anja Rasmussen sitt andre gule kort for hands, noe strengt mente enkelte, men altså rødt. Det påfølgende frisparket skrudde dagens andre hjemmedebutant, Frida Maanum, i mål på elegant vis.
«Veldig gøy, og en bra kamp av oss!» forteller 19-åringen, som kom til Stabæk fra Lyn før sesongen.
Tempoet roet seg betraktelig etter det siste målet, men det betydde ikke at Medkila hadde gitt opp, noe flere av dagens tilskuere bemerket positivt. De fikk også betalt, etter klabb og babb på en corner i siste ordinære spilleminutt. Heller ikke her var det umiddelbart helt klart hvem som var sist på ballen, men målet er offisielt kreditert Medkilas siste amerikaner, Alexandra Quincey. Målet bidro likevel bare til å pynte på resultatet, og da dommer blåste av, var det ingen tvil lenger: Stabæk er serieledere etter to serierunder.

«Det er veldig godt å score. Når vi gjør det enkelt, og får ballen til å gå, så spiller vi ut Medkila,» forteller målscorer Ludvigsen. Samtidig innrømmer hun: «Det var irriterende at vi slapp Medkila inn i kampen igjen.»

Trener Vanja er enig: «Vi hadde mange gode øyeblikk i dag, og det må vi ta med oss. Samtidig synes jeg vi må heve oss et hakk mot Grand Bodø.»

Under dagens solide hjemmeseier viste Chixa fotball som fortjener langt mer enn de omkring 100 tilskuerne som hadde tatt turen til Nadderud i dag. Hjemmekampen mot Grand Bodø er allerede førstkommende fredag, 28. april, avspark klokka 17:30. Møt opp!

Annonse fra Eliteserien: