2020: Motstandere: Hønefoss

HBK hadde en strålende sesong i 2019. De kjempet om å bli seriemester i 1. divisjon helt inn. Det er særlig imponerende med tanke på at de var nyopprykket.

Annonse:

De har en stall med mye rutine fra spill i 1. div. - flere av spillerne har representert Øvrevoll Hosle i mange sesonger. Det er stor entusiasme rundt laget.

Hønefoss har drøyt 16.000 innbyggere og har en ikke ubetydelig plass i norsk industrihistorie og arbeiderhistorie. Arbeiderpartiets første leder var Anders Andersen. Det er ikke tilfeldig at han kom fra Hønefoss. Nå er de viktige hjørnestensbedriftene som Follum fabrikker og Ajungilak - som blant annet produserte soveposer, borte. Ajungilak flyttet i 1999 all produksjon til Kina. Dette skal visstnok - ifølge daværende eier og direktør, Richard Fuglesang fra Høvik, ikke ha vært motivert ut fra gevinsten ved billige kinesiske arbeidskraft, men fordi det etterhvert ble umulig å selge soveposer til et miljøbevisst marked i Europa med «Made in Norway» på etiketten, samtidig som Norge drev fangst av Vågehval. Så sett har det vært mye som er leit og trist på Hønefoss de seneste 20-25 årene.

Et lyspunkt for byens innbyggere var da det endelig ble sving på fotballaget. Hønefoss BK (HBK), er en tradisjonsrik klubb, stiftet allerede i 1895. Merittene er få, men noe har de da hatt å glede seg over i løpet sine 125 år. (HBK må for all del ikke forveksles med Hønefoss SK, som i praksis bare er en barnehage og som eksiterte primært for at nå avdøde Tom A. Schanke skulle ha en klubb å representere på Fotballtinget).

Høydepunktene kom i årene 2010, 2012 og 2013 da HBK spilte i Tippeligaen. Siden har det gått brutalt nedover. I dag spiller HBK i Norsk Tipping-ligaen. Det er nivå fire. Trøsten for klubben er kvinnelaget - som altså i 2020 skal delta på nivå to for andre år på rad. De spiller som gutta på fin fine AKA-Arena og legger sjela si i å levere gode kamparrangementer. Trolig er Hønefoss blant de beste (om ikke den beste), arrangøren i norsk kvinnefotball. Gå derfor ikke glipp av serieåpningen mot Stabæk 22. mars.

Hønefoss har en liten (20 spillere), men godt balansert stall rent aldersmessig. Seks spillere holder fortsatt junior alder. Snittalderen er på 21,5 år med en hovedvekt av spillere i aldersgruppen 20-24 år. Nå er ikke overgangsvinduet lukket ennå, så det kan også hende de fyller på med litt flere før seriestart. Skal vi dømme ut fra treningskampene bør de kanskje det. Der har ikke resultatene vært spesielt lystelige. I utgangspunktet er Hønefoss en opprykksfavoritt ut fra det de leverte i 2019, men så var det dette med den «vanskelig andre-sesongen» da, som alle fotballeksperter ynder å trekke frem...

honefoss-alder2

I hovedsak kommer spillerne fra Buskerud – naturlig nok, men det er også innslag av spillere fra andre kanter av landet som tydeligvis har latt seg lokke til Hønefoss. Det kan være på grunn av Ringkollen, som ligger en kort kjøretur fra Hønefoss sentrum. Der er det fantastiske flott å gå tur – sommer som vinter, - er vi blitt fortalt.

Det kan også være fordi Hønefoss – som vi har vært inne på – har et historisk sus over seg og spillerne rett og slett er historieinteresserte. Det var for eksempel i Heradsbygda (som nå er en drabantby rett utenfor Hønefoss), Lev Trotskij bodde en periode i 1935 etter å ha rømt fra sin tidlige kompanjong Josef Stalin.
Han søkte politisk asyl i Norge, men ble utvist fra rike, som det heter, etter at Nasjonal Samling hadde kjørt en kampanje for å bli kvitt ham. Kampanjen ble ledet av Høyesterettsadvokat og NS-grunnlegger Johan B. Hjort, og hadde ingredienser som innbrudd, planting av bevis, fake news med mer.

Det endte (som nevnt), med utvisning fra Norge rett før julen 1936. Dette var som vi skjønner før Brynjar Melings tid.

HØNEFOSS FACTS 2020

 
Drakter:

Hvit-Sort-Hvit

Trener:
Jan Gundro Thorstensen

Nøkkelspiller:
Silje Nyhagen

Spillerstall:
Karolina Dabrowska Westbyn    
Anniken Eek
Charlotte Haddeland
Emilia Stensrud Tyribakken (Ny fra Hallingdal)
Guro Næss Berge
Ingvill Hågensen
Iselin Barcaly Nitter
Jenny Strandheim
Julie Simonsen Solberg
Kristine Grønvold
Maria Emile Hustad (Ny fra Lyn)
Martine Skogstad Falkeid
Nika Jakir (Ny fra Stabæk)
Stina Næss Berge
Synne Hamborg
Tonje Færber
Silje Bekkåsen Nyhagen
Maja Tryterud
Malin Rovelstad (Ny fra Holeværingen)
Emma Andrea Rønning (Ny fra Kongsberg)

Ut:
Kristine Dahl Myrberg (Bærums Verk Hauger)

Nåværende Hønefoss-spillere med fortid i Stabæk:
Nika Jakir
Guro Næss Berge
Stina Næss Berge

Nåværende Stabæk-spillere med fortid i Hønefoss:
Ingen

Resultater treningskamper:
Hønefoss – Grei 0 - 2
Frigg – Hønefoss 3 - 1
Røa – Hønefoss 7 - 0
Hønefoss – Stabæk 0 - 1

Seriekamper 2020:
Hønefoss - Stabæk, Søndag 22. mars kl 1500. AKA Arena
Stabæk - Hønefoss, Onsdag 12. august kl 1900, Nadderud Stadion

Kart:

Klikk på kartet for større versjon.

Eksterne ressurser:
www.honefossbk.no

Neste ut er Grei Kvinner Elite, fredag 13. mars
 

stb-chx-some-trans-insta2
stb-chx-some-trans-facebook2
stb-chx-some-trans-twitter2
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakchixa

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

Annonse fra Eliteserien: