" "

Espelund-utvalget har levert sin rapport

Det er en etter vår mening en grundig og rapport som kommer med mange konkrete forslag til tiltak for å heve norsk kvinnefotball.

Annonse:

Det betyr ikke at vi er enige i alle forslag som er lagt på bordet. Media har etter at rapporten ble fremlagt i slutten av forrige uke fokusert på forslaget fra utvalget om å redusere antall lag i Toppserien og 1. divisjon.

Les Espelund-rapporten her
 

Rapporten er nå sendt ut på høring. Her kan du lese Stabæk sitt høringssvar:

Innledningsvis ønsker vi å gi honnør til Espelund-utvalget for en grundig og gjennomarbeidet rapport, med mange konkrete endringsforslag. Vi synes drøftelsen i rapporten angående samarbeid mellom toppklubber på herresiden og kvinnesiden peker i riktig retning, men skulle gjerne sett at utvalget var noe mer offensiv i sine anbefalinger på dette området. Espelund-utvalget oppgir å ha kontaktet en rekke miljøer og klubber i kvinnefotballen, i forbindelse med sitt arbeid. Vi registrer at Stabæk ikke er blitt kontaktet. Stabæk er eneste klubb i Norge med en fullintegrert drift av lag både i Toppserien og Eliteserien.

 • 5.0. Stabæk Fotball støtter forslaget om å øke aldersgrensen til 15 år for spill på seniorlag. Vi støtter også forslaget om å innføre LUS-ordningen i Toppserien.
   
 • 6.0. Stabæk er enig i rapportenes konklusjoner under kapittel 6.0. Vi mener dog det bør og må bli færre landslagstiltak i aldersklassene J15, J16 og J17. I dag oppleves aktiviteten som for høy, noe som gir for stor belastning på enkeltspillere.
   
 • 9.0. Stabæk ønsker at dagens ordning med 12 lag i Toppserien og 12 lag i 1. divisjon videreføres. Vi kan se for oss en løsning på sikt med 10 lag, men da uten sluttspill.

  Når det gjelder forslaget til ny seriestruktur, organisering og administrasjon av 2. divisjon, så støtter Stabæk utvalgets forslaget. Vi mener dog 2. divisjon må legges inn under Kampreglementet og ikke – som i dag – sortere under Breddereglementet. Dette for å økte statusen for jentene som spiller i 2. divisjon samt å motvirke den betydelige hverdagsdiskrimineringen som spillerne i 2. divisjon kvinner nå utsettes for.
   
 • 10.0. Stabæk støtter forslaget om en egen kvinnecupfinalehelg.

Vi mener som sagt at rapporten er god. Likevel savner vi belysning at et par områder.

Det hadde vært en styrke om rapporten hadde foretatt en nåtidsanalyse på sport i norsk kvinnefotball. Stabæk hadde også håpet at Espelund-utvalget også hadde gjort noen undersøkelser og vurderinger i forhold til infrastruktur. Det er i dag flere baner som benyttes til spill i Toppserien - og særlig i 1. divisjon, som er langt unna ønsket kvalitet på banedekke. Det er også enkelte baner som avviker særs mye i størrelse i forhold til normen i Lisenskravene for Toppserien.

I 1. divisjon er den miste banen, 20% mindre enn normstørrelsen. Det betyr i klartekst at banen er 13-1400 kvadratmeter mindre enn normstørrelsen. Det er så mye at vi nærmer oss en annen form idrett. Skal vi heve kvaliteten på spillerne er det, etter vår mening, viktig å begynne med en så grunnleggende faktor som banedekket og størrelsene på banene som godkjennes for spill på nivå 0 og 1.

Så får vi se hvilken skjebne de ulike forslagene får. Noen forslag kan implementeres av administrasjonen i NFF, med én gang. Noen forslag kan Forbundsstyret vedta og sette ut i levet. Forslagene om å endra seriestrukturen, samt forslaget om å øke aldersgrensen for seniorspill vil – hvis Forbundsstyret velger å fremme dem, bli behandlet på Fotballtinget i mars 2019.

Du kan lese mer på fotball.no om Espelund-utvalgets rapport her
 

TOPPSERIEN: STABÆK - KOLBOTN
Lørdag 27.10 kl 13:00 er det ny kamp på Nadderud og da møter Chixa motstander Kolbotn. Da er det bare å møte opp og heie jentene frem til seier mot Oslo-laget fra øst.

NESTE HJEMMEKAMP

 • STABÆK - KOLBOTN

 • LØRDAG 27.10 KL 13:00

 • NADDERUD STADION

chixa-toppserien-partnere-800x142
Annonse fra Eliteserien: