Talentfabrikken Stabæk

Ingen norske klubber fostret frem flere landslagsspillere i 2016 enn Stabæk. Og trenden ser ut til å fortsette inn i det nye året.

Annonse:

Mandag kom landslagsuttaket for G16 til firenasjonersturneringen i Nederland 5. - 12. mars. Av 20 spillere i troppen, var hele fem spillere fra Stabæk.

Forrige uke ble også Hugo Vetlesen, Lars Kvarekvål og Jesper Daland tatt ut på G17-landslaget. Det gror godt, men hvordan ligger vi an sammenlignet med andre norske klubber? 

- Hvordan måler vi oss selv? 

Hvert år diskuteres det i det vide og brede i fotball-Norge om hvem som er best på å utvikle spillere, og alle har sine egne oppfatninger om hva de er gode og dårlige på, og gjerne hva konkurrentene er gode og dårlige på også. Det eneste man kan si med sikkerhet angående dette temaet, er at det er veldig vanskelig å vurdere kvaliteten på arbeidet som gjøres rundt omkring. Og hvilke kriterier skal gjelde for å måle dette? For vår del er det noen ting som teller klart mest: at hver enkelt skal få ut sitt potensiale, at flest mulig skal komme opp på A-laget og eventuelt ta steget videre ut i Europa, samt at de som kommer opp skal holde så høyt nivå som mulig.

I Stabæk vet vi mer og mer om hva som skal til for å ta de neste stegene i utviklingsarbeidet, og vi jobber hardt hver dag for å utvikle vårt system videre – et system vi har stor tro på. Og selv om vi vet at vi har en uendelig lang vei å gå enda, så er vi likevel stolte av følgende fakta:

Disse har tatt steget opp

De siste to sesongene har vi signert A-kontrakt med hele åtte spillere fra eget akademi, hvor flere av de også har fått sin debut i Eliteserien:

Jesper Espung
Emil Ekblom
Emil Bohinen
Jeppe Arctander Moe
Edvard Linnebo Race
Andreas Hanche-Olsen
Marius Østvold

I tillegg har vi signert Sebastian Pedersen, som kom til Stabæk-akademiet sommeren 2015, Sindre Mauritz-Hansen, som var en del av akademiet i tre sesonger fra 2008 til 2010, samt Tobias Ødegård, som var i akademiet fra 2009 til 2013. Cornelius Bencsik, Marcus Mehnert og Markus Myre Aanesland har også debutert i Eliteserien i løpet av denne perioden. Totalt sett betyr det 14 spillere på to år som har vært med på å sette akademiet på kartet! I 2013 ble det satt en del mål for akademiet, hvor et av delmålene var at A-stallen i løpet av perioden t.o.m. 2017 skulle inneholde minst 50 % egenproduserte spillere, og i dag er det tallet 58 %. Da er ikke nysignerte Sindre Mauritz-Hansen regnet med.

Våre U-landslagsspillere

Vi har satt flere nye rekorder den siste tiden, og vi har aldri hatt flere U-landslagsspillere enn i 2016 (19 stk.) Dette er også et høyere antall enn noen andre klubber i Norge i samme periode. 

U21:
Birger Meling
Ohi Omoijuanfo
Andreas Hanche-Olsen

Georgia U21:
Giorgi Gorozia

U18:
Jesper Espung
Markus Myre Aanesland

U17:
Emil Bohinen
Sebastian Pedersen
Tobias Børkeeiet
Anders Johansen

U16:
Magnus Strandman Lundal
Hugo Vetlesen
Kristian Bjåmer
Jesper Daland

U15:
Harald Martin Hauso
Oscar Aga
Oskar Opsahl
Christopher Hurleen
Martin Helmer Rusten

I tillegg har Lars Kvarekvål, som kom fra Ullern i fjor sommer, spilt for G16 og G17-landslaget. Vi vet også at Eivind Fallås Dahl og Marius Østvold var jevnlig på henholdsvis G17- og G18-landslaget i 2015, mens de i 2016 fikk sesongen spolert på grunn av langtidsskader. 

Stjernelag

Disse tallene forsterker Stabæks tradisjoner fra langt tilbake i tid som en klubb som utvikler spillere til det øverste nivået. Akademiet er veldig stolte over den lange listen med spillere som tar steget opp i toppfotballen. Siden Morten Morisbak Skjønsberg sin årgang (1983), har hele 55 spillere tatt steget fra Stabæk-akademiet og inn i toppfotballen i Norge og utlandet. Her er et utvalg spillere som på et tidspunkt har vært i vårt akademi og som spiller toppfotball i dag (og dette er en tropp vi tror ville slått bra fra seg om de hadde spilt sammen i dag):

Morten Morisbak Skjønsberg
Bjørnar Holmvik
Håkon Skogseid
Ulrik Arneberg
Thomas Rogne
Tobias Ødegård
Jørgen Skjelvik
Vegar Eggen Hedenstad
Jørgen Hammer
Thor Søndergaard Lange
Daniel Granli
Jeppe Arctander Moe
Andreas Hanche-Olsen
Jesper Espung
Edvard Linnebo Race
Eirik Haugstad
Herman Stengel
Anders Trondsen
Mikkel Diskerud
Emil Bohinen
Henning Hauger
Morten Thorsby
Marius Østvold
Harald Holter
Luc Kassi
Mats Møller Dæhli
Ola Kamara
Sebastian Pedersen
Emil Ekblom
Franck Boli

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 21.02.2017, oppdatert: 01.03.2017
Skrevet av: Stabæk Fotball