Historien

Annonse:

13. april 2009 spilte Stabæk sin første kamp i Toppserien. Fantastiske 1.321 tilskuere møtte opp på Nadderud og fikk se Stabæk vinne 2-0 over regjerende seriemester Røa. Jentenes aller første Toppseriemål ble scoret av Maiken Papé, og Chixa var i gang!

Stabæk har tradisjoner med kvinnefotball tilbake til 70-tallet, og spilte på øverste nivå allerede i 1981. Dette var før det var etablert en nasjonal serie, og hvordan de enkelte Regionale seriene - som A-serien kan rangeres i forhold til hverandre, er det få som kan svare på. En nasjonal serie på kvinnesiden ble ikke startet før i 1987. Opprykket ble sikret to serierunder før slutt etter 15-1 seier over Kråkstad på Jarmyra. Opprykket fra B-serien, ble behørig feiret på Peppes på Stabekk, "med pizza og brus (?)", som Budstikka uttrykker det. Stabæk rykket ned det påfølgende året. Utover 80-tallet lå kvinnefotballen i Stabæk brakk. I gamle utgaver av Stabækposten forklarer daværende trener Petter Warp dette med mangel på spillere  - som skyldes at "vi ikke har noe pikelag" og dermed ikke får rekruttering nedenfra. Stabækposten etterlyser handlig fra det "nye fotballstyret" og advarer om at uten pikelag;  "kan det bli vankelig å holde et damelag for fremtiden".

Les om Stabæks første spillereksport til England

20170118-arkiv-chixa.jpg

På starten av 90-tallet ble det så satset på nytt. Etter noen år - på midten av 90-tallet melde også et par gamle Vålerenga-spiller (Kjell Jørgensen og Morten Haugen), seg på. De hadde uavhengig av hverandre flyttet til nærområdet og fått døtre, og sammen med andre ivrige foreldre ble det nå sving på sakene med ny satsing på jentefotball i Stabæk. Etter noen år hadde klubben et seniorlag i 4. divisjon, men planen om å rykke opp lyktes aldri. Heldigvis var hjelpen var nær.

I 2008 valgte Asker, et av flaggskipene i norsk kvinnefotball, å legge ned elitesatsingen sin. Strømsgodset fikk tilbud om å overta lisensen og plassen til Asker i Toppserien, men takket nei. Lykkeligvis var Stabæk neste klubb på listen, og slik havnet både lisens,  Toppserie-plass og dyktige fotballspillere hos de blaa på Nadderud. Resten er en suksesshistorie for Chixa, som siden har kjempet helt i Norges-toppen, fostret stjerner for landslag og internasjonale storklubber, og ikke minst er en berikelse for Stabæk Fotball.

Toppserielaget til Stabæk ble en suksess fra starten av med medlajer i sine første seks sesonger, tre Cupfinalen på rad og spill i Champions League. De gamle A-laget i fjerde divisjon, som var blitt omgjort til Stabæk2, rykket også opp - til 2. divisjon. Det var og er vikitg med tanke på å ha en best mulig kamparena for Akademi-spillerne. 

Men, som i alle klubber som driver med fotball for både kvinner og menn, finnes det motkrefter også i Stabæk. Utviklingen og rammebetingelsene for norsk kvinnefotball, er blitt styrket markant de seneste årene. Likevel er det forsatt enorme økonomiske forskjeller mellom kvinnefotballen og herrefotballen. 

Fra 2016 ble budsjettene til A-lag kvinner i Stabæk, gradvis kuttet. Det gikk som det måtte gå - nedrykk i 2019. Sjeldent har et nedrykk vært mer forutsigbart. 

Heldigvis ble satsingen på Stabæk Jenteakademi styrket i samme periode. Samarbeidet med NTG-Bærum ble også enda bedre og tettere.

Nedrykket førte også til at ledelsen i klubben tok tak igjen. Stabæk ville være i Toppserien.

I 2020 feide jentene all tvil til side. Smaderet de andre lagene i 1. divisjon - og rykket rett opp igjen - på første forsøk.

 

Skjermbilde 2023-12-02 kl. 12.14.30.png


 

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 17.01.2017, oppdatert: 02.12.2023
Skrevet av: Richard Jansen / Foto: Kristian Bjerke / faksimile: Budstikka