IMG_1248

Første Stabæk-spiller til England

...men vi må helt tilbake til 1982

Annonse:

Fredag 8. mai ble det klart at tidligere Stabæk-spiller Caroline Graham Hansen og hennes FC Barcelona, er serievinnere i Spania 2019/20. Caro har tidligere - blant mye annet, vunnet Bundesliga i Tyskland flere ganger. Ingvild Isaksen gikk fra Stabæk til Juventus – og vant serien. Ada Hegerberg – en annet som reiste ut fra Stabæk, har vunnet både Champions League og serien i Frankrike. Nåværende Toppspillerutvikler i Stabæk, Ingvild Stensland, har også vunnet Champions League – riktignok før hun ble Stabæk-spiller. Også hun med Lyon.

På herresiden har også en rekke spillere blitt utviklet i Stabæk – for så å reise ut til klubber på høyt nivå, (vi tenker da ikke på Molde).

For mange norske fotballspillere er det fantastisk med Serie-A, La Liga og Bundesliga, men det ultimate for mange er likevel England. Når det kommer til fotball er Norge uhelbredelig anglofile. Det gjelder spillerne også.

Vi har derfor sporet opp den første Stabæk-spilleren som forlot Stabæk til fordel for engelsk fotball. (Det var ikke Martin Andresen som ble solgt til Wimbledon i 1999, og gjennomførte den medisinske testen i London-klubben kun timer etter en hei-dundrendes fest i La Coruna).

Året var 1982 og spilleren var Anne Lise Sandvig:


Det var den gangen Budstikka trykket referater fra Bedriftsfotballen og dekket kamper som Norsk Film vs Fossum Bruk. (4-4). Stabæk-gutta kalte seg Stabæk-Jets (go’-stolens skrekk), og spilte i 3. divisjon. Damelaget spilte på nivå to, etter nedrykk fra A-serien i 1981. Høsten 82 kunne Stabæk-Posten melde om klubbens første overgang til Engelsk fotball.

Anne Lise Sandvig kom til Stabæk fra Hauger til 1980-sesongen, og var med på laget som rykket opp til A-Serien samme år. Hun kom tilbake til Stabæk etter oppholdet i Wimbledon Ladies vinteren 1983 og var spillende trener for damelaget (Stabæk-Tøsene), i 1983-sesongen. Da Stabæk la ned damelaget i 1984/85 gikk hun tilbake til Hauger. Hun spilte igjen for Wimbledon Ladies i 89/90. Da hadde klubben skiftet navn til District Line.

«..vi damespillerne måtte samle inn penger til herrelaget. Det kjente vi litt på...»

 
Trenergjerning var rimelig ufrivillig fra Sandvigs side, på tross av at hun hadde de nødvendige trenerkursene. Se oppslag i Stabæk-Posten:

Kvinnefotballen var kommet i vinden i Norge på denne tiden etter at Norges Fotballforbund i 1976 godkjente at også kvinner fikk spille fotball. Det var derfor en rekke klubber som startet lag. Det ble kamp om spillerne og på midten av 80-tallet la Stabæk ned laget. De beste spillerne fortsatt i Jardar, Fossum og Asker, noen ga seg - og noen konsentrerte seg om håndball. Sandvig gikk tilbake til Hauger.

Les mer om historien til kvinnefotballen i Stabæk her
 

Underholdning? Stabækchixa på YouTube

Du finner kanalen vår her - husk å trykke på "abonner":

Dette og veeeeeldig mye mer, klikk på bildet og sjekk ut kanalen!

 

stb-chx-some-trans-insta2
stb-chx-some-trans-facebook2
stb-chx-some-trans-twitter2
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakchixa

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

Annonse fra Obos-ligaen: