2. divisjon – alt du trenger å vite

- her gjelder det å holde tunga rett i munnen

Annonse:

🖼 Stabæk - Alltid.Uansett

Sesongen er over for 2. divisjon. Det vil si, den er ikke helt over. I avdeling 4 og 5 er det fortsatt én runde igjen – og det er massevis av kvalifiseringskamper i vente. De går heldigvis uten oss.

Våre jenter klarte årets målsetning med grei margin – å bli topp 4. Vi ble til slutt nummer to, etter suverene Odd. Vi tok 43 poeng, slapp inn 21 mål og scoret smått utrolig 86, på 20 seriekamper.

Totalt fikk 44 spillere spilletid for oss i 2. divisjon i år. Toppscorer for Stabæk 2 ble Selma Elverum, som scoret 14 mål på 11 kamper, før hun i august reiste til Florida for studier.

Hvordan ser det så ut for 2023?


Neste år får 2. divisjon et nytt format:

Vi går fra 8. avdelinger med til sammen 70-80 lag, til to avdelinger, med 14 lag i hver. Sesongen 2022 har med andre ord vært et rotterace for å sikre seg én av de 28 plassene i neste års 2. divisjon.

Sesongen startet med 74 lag, og 71 fullførte. Klubbene GØIF/Helgerød, Byåsen og Tromsdalen, kastet inn håndkle i løpet av sesongen.

Hvem får plass i 2. divisjon 2023?

Her hadde vi tenkt å skrive at – forutsetningene er enkle, men det er de faktisk ikke det.

Vi tar det derfor ovenfra og ned og ser på hvilke klubber som er klare for den nye spissede og landsdekkende 2. divisjon i 2023:

 
To lag rykker ned fra 1. divisjon:

Medkila er klare for 2. divisjon. Amazon Grimstad, Klepp og Grand Bodø, kjemper for ikke å bli det andre laget som tar turen ned. I skrivende stund ser det ut som Amazon følger Medkila ned, men mirakler har skjedd før – særlig på Sørlandet.

I årets 2. divisjon er det meste klart, et lite unntak er avdeling 4. der er det en runde igjen og den siste plassen i 2. divisjon 2023, er ikke klar. Det står mellom Haugesund og Loddefjord. Haugesund ligger beste an, men Loddefjord har lettere motstand i siste serierunde. Så følg med!

To lag rykker opp til 1. divisjon:

Det blir to av disse åtte lagene: Odd, Grei, Kongsvinger, Fyllingsdalen, Tiller, Bossmo & Yttern, Mjølner og Porsanger.

Kvalifiseringsspillet skjer gjennom at det spilles enkel serie i to puljer á tre lag.

Puljevinnerne rykker opp. Fyllingsdalen, Tiller og Porsanger er klare. Odd, Grei og Kongsvinger, må spille pre-kvalifisering om to plasser i selve opprykkeskvalet.

Mjølner og Bossmo & Yttern må spille pre-kvalifisering om den siste plassen.

Som sagt er enden på visa at to av de nevnte åtte lagene rykker opp. De øvrige seks spiller 2. divisjon i 2023.

 
So far, so good.


En par kompliserende faktor må dog nevnes. Det er ikke tillatt for andrelagene til klubber i 1. divisjon å delta i 2. divisjon i 2023.

Tromsø IL2, LSK2 og Avaldsnes2 er sportslig kvalifisert for 2. divisjon, men den plassen får de altså bare hvis førstelaget deres spiller i Toppserien i 2023. Det samme gjelder forståvidt også Lyn, men de ligger meget godt an til å holde plassen i Toppserien, så der er det ingen grunn til bekymring.

Det andre kompliserende faktoren er at det ikke er tillatt med samarbeidene lag i den nye 2. divisjon.

Hvis Tromsø IL ikke spiller i Toppserien i 2023, så går 2. divisjonsplassen som Tromsø IL 2 har per i dag, til Kirkenes/Bjørnevatn/Hesseng. De må da sørge for å bli én klubb. Fristen for å ordne de formalitetene gikk ut 1. oktober, så vi får jo anta at de rakk det.

Trøsten for dere som synes dette er komplisert, er at i 2023 så rykker avdelingsvinnerne i 2. div. rett opp - og de tre siste i hver avdeling rykker ned.

Når det er sagt så er vi ikke helt ferdig med kvalifiseringsspill i årets 2. divisjon.
Lagene som ble nummer fem i henholdsvis avdeling 1, 2 og 3, skal nemlig også spille kvalifiseringen. Disse tre lagene – som er Gimletroll, Frigg og Sarpsborg 08 skal spille enkel serie om to ledige plasser i neste års 2. divisjon.

For å gi den den fulle oversikten har vi laget en liten figur som beskriver alt dette på en pedagogisk og selvforklarende måte, den viser om ikke annet at tiden var overmoden for en re-strukturering av 2. divisjon:

 

Skjermbilde 2022-10-09 kl. 16.28.44.png


For å hindre forvirring bør det også nevnes at Gimletroll blir til IK Start fra 1. januar 2023. IL Fart blir til HamKam fra samme dato. Det har lenge ryktes at Grand Bodø skal bli Bodø/Glimt, men her er intet bekreftet ennå.

 
Sluttspillet i Toppserien:

Stabæk - Rosenborg, søndag 30. oktober kl 13:00

Billetter til årets siste kamp på Nadderud i Toppserien!
🎟 billett.stabakkvinner.no

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen: