På søndag møter vi Bossmo & Ytteren

Hva tenker du når vi nevner Mo i Rana? Nå kan du å lære noe om bl.a. byen, industrien og en mann som het Ingemar Stenmark! Spent? Klart du er!!

Annonse:

 🖼 #85 Sena Akyurek

Søndag 11. juni møter Stabæk motstander Bossmo & Ytteren til dyst i 2. divisjon. 

Bossmo og Yttern holder til i Mo i Rana og er byens største idrettslag. Mo i Rana ligger omtrent midt i Norge. Så når vi entrer banen til kamp på Sagbakken KGB, er vi omtrent like langt fra Nordkapp som fra Lindesnes. Båsmoen og Ytteren er to bydeler i Mo, som over tid har voks sammen og nå utgjør et harmonisk hele. Sammen.

Skal vi være pirkete så er avstanden til Mo sentrum såpass at vi nok ville brukt betegnelsen forstad. Det kan jo være greit å notere seg for de supporterne som skal oppover – det er ikke gangavstand fra sentrum.

Sagbakken er definitivt et step opp i forhold til Tobbebanen. Foto: Terje Mollestad - nordicstadiums.com
Sagbakken er definitivt et step opp i forhold til Tobbebanen. Foto: Terje Mollestad - nordicstadiums.com

Mo i Rana er den fjerde største byen i Nord-Norge. Tidligere handlet alt i byen om Jernverket. Det ble lagt ned på slutten av 80-tallet og siden har byen vært gjennom en stor og langvarig omstilling.

I dag huser de blant annet depotet til Nasjonalbiblioteket og Statens innkrevingssentral. Det produseres armeringsstål i Mo og byen har også en stor produksjon av plastkort. Så neste gang du bruker ditt Visa eller MasterCard, kan du jo tenke på at det med stor sannsynlighet er produsert i Mo i Rana.

Det er langstrakt og glissent befolket i denne delen av landet. Det gjelder også på andre siden av grensen - i Sverige. Nærmeste svenske tettsted til Mo i Rana er hjembyen til Ingemar Stenmark, Tärnaby, (12 mil fra Mo). Der finner vi fotballaget IK Fjällvinden. På grunn av de store avstandene spilte Fjällvinden, fra 1974 og noen sesonger fremover, i den norske serien, nærmere bestemt 4. div. på Helgeland. 18 år gamle Ingemar Stenmark sto i mål for IK Fjällvinden.

fjallvind.jpg
Skonseng fra Dunderlandsdalen avbildet med den da 18 år gamle keeperen til IK Fjällvinden - Ingemar Stenmark. Foto: Wikipedia

Stenmark la senere samme år opp som fotballspiller og konsentrerte seg om skikjøring, men han har altså en fortid med fotballspill – i 4. divisjon i Norge. Stenmark er vel det nærmeste vi kommer en berømt idrettsutøver fra dette området. Vi har selvsagt ikke glemt Mo sin store datter – Lisa Marie Karlseng Utland som avsluttet karrieren i Rosenborg i 2021. Hun spilte i Bossmo & Ytteren i to sesonger fra 2007. Hun har 65 A-landskamper og scoret 26 mål for Norge.

Foto: Kristian Bjerke 2018 ©
VM QUAL 2018: Lisa-Marie mot Sherida Spitse (Nederland)

Trond Sollied som spilte for Glimt og Rosenborg - og senere trente en rekke lag i Europa og verden ellers, er også fra Mo. Han fikk bare 13 A-landskamper, så han når ikke helt opp til Karlseng Utland, men vi nevner han likevel for å unngå kritikk. Med Sollied på laget vant Norge kun to kamper – mot Wales og Grenada. Elles ble det stor sett tap - til og med mot Øst-Tyskland og Island (!)

Reisemessig er det en utfordring å komme seg fra Bærum til Mo i Rana. De har flyplass, og det går fly, men her snakker vi flybytte til småfly, i enten Bodø eller Trondheim. Et alternativ er å fly til Bodø og ta buss derfra. Det er en busstur på drøye 3 timer – over Saltfjellet, og er en vakker reise – nå om sommeren. Trøsten får være at dette er en liten greie for oss. Det er én kamp. Våre tanker går til Bossmo & Ytteren, som må reise til 13 bortekamper. Når det er sagt, det er jo frivillig å bo der da.

Kvalifiserte seg til «nye» 2. divisjon

 
Bossmo & Yttern kvalifiserte seg til «nye» 2. divisjon gjennom å bli nummer to i avdeling 6. Grand/Bodø 2 vant avdelingen, men de kunne som kjent ikke rykke opp grunnet andrelagsreglene. Bossmo & Ytteren fikk sågar spille kvalifisering for opprykk til 1. divisjon. Der fikk de grisebank av Fyllingsdalen og Odd, men henholdsvis 0-10 og 0-9. 0-19 i målscore og null poeng på to kamper er stygt.

Sesongen 2023 har heller ikke vært en bejublet triumfmarsj – så langt. Etter åtte serierunder står de med 4 poeng. Én seier har det blitt. Den kom mot Medkila med 2-1 i andre serierunde (22. april). I tillegg spilte de 1-1 mot Ham-Kam på Briskeby i slutten av mai. Det er et sterkt resultat. Sist runde tapte de 0-3 hjemme mot Bjørnevatn, mens vi slo Ham-Kam 1-0 på Tobbebanen.

Vi gleder oss til kamp – og vi gleder oss til busstur over Saltfjellet. Er du i området setter vi pris på support. Avspark på Sagbakken er altså søndag klokken 12:00.

Kampen blir dessverre ikke streamet pga rettighetsproblematikk i 2. divisjon.

Neste kamp i 2. divisjon på Nadderud:

Stabæk - Sarpsborg 08
Mandag 19. juni, kl 19:00
Nadderud kunstgress

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 08.06.2023, oppdatert: 11.06.2023
Skrevet av: SFK Media | Foto: Kristian Bjerke