Året for J16

Et innholdsrikt år for J16-gruppen nærmer seg slutten og hovedtreneren har sett tilbake på sesongen.

Annonse:

Trener Joar Hedkvist Dale har tatt pennen fatt og oppsummert et innholdsrikt år for J16-gruppen:

2023 har vært et spesielt år for J16-gruppen. Vi begynte året med å ta imot flere nye spillere i gruppa, slik at gruppa vokste i størrelse til i overkant av 30 aktive.

Disse har konkurrert sammen på flere arenaer. I seriespill har vi deltatt i to seriespill, J17 Regional og J17 1. div, som er de to høyeste 17-års-nivåene vi har tilgjengelig.

Med gruppe hvor alderen tidvis har spriket fra 13 år til 16 år, så har vi møtt både ett, to, tre og fire år eldre spillere i kamphverdagen.
Gjennom de to kamparenaene har vi sørget for at hele spillergruppa har fått rikelig med spilletid fra uke til uke.

NM J16 og Oslomesterskapet J16

 
I tillegg har vi konkurrert i to cupspill: NM J16 og Oslomesterskapet J16. I NM J16 har vi samarbeidet med J19-gruppa og spillerne der som er født 2007 eller senere, men gjennom de to turneringene har hele gruppa også fått kjenne på cupformatet i 2023.

Bambusa cup og treningsleir i inn- og utland

 
Året startet med en oppkjøring hvor vi spilte treningskamper mot forskjellige typer motstand, en treningsleir i vinterferien til Kristiansand og Sørlandshallen, og Bambusa cup på Lillehammer i slutten av januar. Der var J16-spillerne fordelt på tre lag: to i J17-klassen og ett i J15-klassen.

Det ene J17-laget bestod av en blanding av spillere fra J16- og J19-gruppen, mens det andre bestod av bare J16-spillere. Sistnevnte røk i kvartfinalen mot det førstnevnte Stabæk-laget i jevn batalje. Vinneren av kvartfinalen røk dessverre ut i semifinalen mot vertene Lillehammer.

I J15-klassen gikk laget hele veien til finalen, men tapte knepent og måtte ta til takke med sølv.

Etter oppkjøringen ventet naturligvis seriespillet, og i begge seriene viste vi kvaliteten som lå i laget.

Treningssamling i Spania

 
I høstferien fikk også gruppa reise sammen på sin første ordentlige utenlandstur sammen utenfor Skandinavia, da vi reiste til Spania for en aldri så liten treningssamling. Det var en morsom opplevelse for jentene å få reise sammen på den måten, noe de virkelig har fortjent etter at så mange har spilt sammen i så mange år.

J17 Regional

 
I J17 Regional trakk vi det lengste strået til slutt i en dramatisk serieinnspurt. Det var en sesong hvor prestasjonene svingte i noen deler av sesongen, men hvor toppnivået var skyhøyt. Hele 6 lag var innblandet helt oppe i tetstriden gjennom sesongen, og vi viste kvaliteten vår ved å slå alle de 5 andre minst én gang.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©
Stabæk - Lillestrøm

Vi viste også hvor høyt toppnivået kunne være, da vi gjennom sesongen klarte å slå tre av de fire andre i topp 5 med kalassifre, 7-1, 7-1 og 10-1.

Serien ble avsluttet med en tøff kamp hjemme mot Elverum, hvor uavgjort var nok til å sikre seriegull i siste serierunde. Det klarte vi, selv om det ble dramatisk etter at vi havnet under hele tre ganger, men vi klarte til slutt å snu det og sikre seriegull med 4-3-seier.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©
Stabæk - Elverum

J17 1. divisjon - nære dobbelt seriegull

 
I J17 1. divisjon viste vi også kvalitet og var med i tittelracet hele veien. Her møtte vi 10 forskjellige motstandere gjennom året og klarte å slå 9 av dem minst én gang.

Dessverre var det eneste laget vi ikke klarte å slå vår tøffeste tittelutfordrer i KFUM. I en ren seriefinale i siste serierunde tapte vi knepent 2-1 mot dem for andre gang i år og dessverre ble det ikke dobbelt seriegull for J16-gruppa i år, selv om vi var veldig nære.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©

Årets Norway cup

 
I sommerpausen deltok vi også på Norway cup der målet var å igjen vinne tittelen slik vi hadde gjort året før. Vi tok oss videre som gruppevinnere, hvor høydepunktet var en veldig dramatisk gruppefinale mot Bryne som vi klarte å vippe til vår fordel og vinne etter en fantastisk snuoperasjon i 2. omgang.

Dessverre ble det ingen kopi av seieren i 2022, da vi røk mot Tromsdalen i første sluttspillkamp. Det var en kamp hvor vi skapte store muligheter, men ikke klarte å få ballen over streken mellom stengene og tapte til slutt 0-1.

Årets Norgesmesterskap

 
I cupspillene ble det med nesten. Etter en litt svak kvalik i åpningen av NM, tok det seg mer opp i mellomrundene. I mellomrundene ble det to komfortable seiere mot Brumunddal og Ull/Kisa hvor vi både klarte å score flere mål i tillegg til å holde nullen.

Holde nullen klarte vi også i både åttendels- og kvartfinalen i hovedrunden. I åttendelsfinalen ble det 2-0-seier hjemme mot Fet, før vi tok turen til Ålesund for å møte Blindheim i kvartfinalen.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©
NM J16: Stabæk - Fet

Det ble en opplevelse og en smak på toppfotballen, med flyreise og hotellovernatting for å spille en enkeltkamp. Det ble en veldig tøff match under nydelige forhold, et strålende arrangement og med en stappfull sidelinje med lokale tilskuere. Vi trakk det lengste strået og vant til slutt 2-0.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©

Kom til semifinalen i årets cup

 
I semifinalen ble det dessverre stopp mot Kolbotn, som endte opp med å vinne årets utgave. I en kamp som var jevn i sjanser, klarte vi dessverre ikke å score, mens Kolbotn var dødelig effektive og vi dessverre ikke fikk oppleve det som ville vært klubbens andre J16-finale på rad og tredje aldersbestemte NM-finale på tre år.

Sølv i årets Oslomesterskapet

 
I Oslomesterskapet (tidligere OBOS cup) begynte vi rett i kvartfinalen, som vi vant på walkover. I semien ventet Ski hvor vi til slutt vant 3-1 og var klare for vår tredje finale i Oslomesterskapet/OBOS cup på tre forsøk, etter at vi ikke deltok i fjor.

Dessverre gikk det som det hadde gått i de to foregående finalene, og det hele endte med tap og vår tredje sølvmedalje i turneringen.

Oppsummering og sikret plass neste år

 
Sesongen ble avsluttet med kvalik i november til neste års J17 Regional. Der vant vi begge kampene mot henholdsvis Holmen og Skeid, og sikret dermed plass i neste års serie også.
 
Alt i alt hadde vi noe stang ut i avgjørende situasjoner, men når vi teller opp er det allikevel vanskelig å ikke være fornøyde med det vi har levert. Seriegull, seriesølv, semifinaletap og finaletap viser at vi var helt oppi der i det vi deltok i, og hele gruppa har vært med å kjempe om noe gjennom året.

Seks høydepunkter

 
Det er spesielt seks høydepunkter jeg vil trekke frem etter året, hvor tre er kollektive og tre går på individer.
 
Det kollektive først

Seriegullet i J17 Regional
En fantastisk lagsprestasjon, med skyhøyt toppnivå, som sikret et seriegull jeg ikke er sikker på om mange forventet før sesongen. Vi viste gode ferdigheter og en sterk mentalitet når ting dro seg til på slutten, og det var ekstremt deilig å få satt den siste scoringen mot Elverum som sikret seriegullet i siste serierunde.

Borteseieren mot Blindheim i NM-kvarten
Dette var første gang mange i spillergruppen måtte reise med fly, samt å overnatte for å spille en bortekamp. I en kamp som tydelig betydde mye for mange, jobbet alle jentene sokkene av seg og leverte en av årets absolutt sterkeste enkeltkamper når det trengtes som mest.

Fra start til slutt jobbet vi knallhardt som et kollektiv og spilte tidvis nydelig angrepsfotball mot et veldig godt Blindheim-lag, som både hadde veldig gode enkeltspillere, samt et veldig bra kollektiv. Vi forsvarte oss som helter, sto opp for hverandre, feiret gode prestasjoner, og selv om vi «bare» scoret to, skapte vi sjanser på løpende bånd.

Gleden og engasjementet gruppen viste både ved scoringer og når jobben var gjort var helt nydelig å få være med på.

Jeg ville igjen benytte anledningen til å takke Blindheim for gjestfriheten og et aldeles strålende arrangement.

Snuoperasjonen mot Bryne i Norway cup
I en kamp hvor vi kommer litt skjevt ut, så klarer vi å snu det i andreomgang. På en trang og humpete gressbane mot et lag som i slutten av året endte opp i NM-finalen, fikk vi ikke spille til å sitte slik vi ønsker og vi ble tvunget til å gjøre noen tilpasninger. Det klarer jentene med stil og viser en nydelig mentalitet når de snur kampen og drar hjem gruppeseieren.

Så til individene som fortjener litt ekstra oppmerksomhet

 
Synne, Mathea og Oda
Alle tre har vært en del av J16-gruppen lenge, og selv om de i prinsippet tok steget opp i J19-gruppen i sommer da de begynte på NTG, så har de hatt J17 Regional som sin hovedarena i år. Det var derfor veldig gøy da alle tre fikk seg sin debut i 2. divisjon for rekruttlaget i nest siste serierunde borte mot Bjørnevatn i november.

Vera
Etter et skademareritt de siste to årene som ingen fortjener, aller minst Vera, så har hun spilt mer og mer utover høsten, og det å ha henne på banen i nesten 70 sammenhengene minutter (minus pausen selvfølgelig) i siste kvalikkampen til J17 Regional 2024 borte mot gamleklubben Skeid var en stor glede.

Mie Hoem
Gruppas yngste spiller, men basert på prestasjonene er det ingenting som tyder på det. Med vanvittige 23 mål på 18 kamper i J17 Regional, landets høyeste J17-nivå, i et år hvor hun ikke fylte 14 år før i august, sikret hun både toppscorertittelen og scoringsrekord i J17 Regional.

Hun har i tillegg bøttet inn scoringer for kretslaget gjennom hele året og fått vist seg frem på to talentleirer. Alt dette resulterte i et landslagsuttak på tidenes første landslagssamling for 2009-kullet, hvor like gjerne debuterte med hattrick og en assist på 60 minutter i kullets aller første landskamp.

I slutten av november fikk hun også prøve seg på a-lagstrening for første gang i en alder av 14, da hun fulgte Toppserie-laget i deres siste treningsuke før desemberpausen.

Neste år - endringer i 2024

 
Nå som sesongen er over og fotballåret snart er slutt, skjer det litt endringer. Gruppen splittes litt når noen tar steget videre opp i J19/Rek-gruppen, mens noen takker for seg. Heldigvis skal de fleste utgjøre neste års J17-gruppe, hvor vi blant annet skal spille J17 Regional.

2024 blir et bra år, men før det vil jeg takke for årets sesong

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen:
Publisert: 07.12.2023
Skrevet av: Joar Hedkvist Dale | Foto: Kristian Bjerke