Grunnserien i tall

Hvordan er ståa for morgendagens helter?

Annonse:

🖼 #62 Saga Poulsen

Grunnserien er ferdig, og hva passer vel bedre da enn å se litt på tall og statistikk.

I norsk fotball er vi opptatt av spillerutvikling og spilletid for unge spillere. På kvinnesiden har det dog vært et ønske at lagene skal ha eldre staller. Det var i alle fall ett av argumentene som ble bragt til torgs da seriesystemet ble endret i 2019. Endringen skulle føre til høyre snittalder i troppene, og større tropper. Det siste har vi lykkes med. Antall spillere i a-stallene til Toppserieklubbene har økt i 2022. Samtidig har snittalderen gått ned, etter å ha ligget stabilt på 22,7 år i 10 år.

Uansett, er du god nok er du gammel nok. Mange spillere har de seneste årene forsvunnet fra Toppserien til spill i Europa. Det har økt behovet for å utvikle egne spillere. Mange unge spillere er derfor tatt opp fra akademilag til a-stallene. Så er spørsmålet: - får de spille?

Svaret er at det får de i høyeste grad, men det varierer veldig fra klubb til klubb. Vi har derfor målt antall spilte minutter for unge spillere i grunnserien i Toppserien i år. Vi har også telt hvor mange ganger en ung spiller har fått starte en kamp. Sist vi laget en slik oversikt, fikk vi litt på pukkelen fordi vi da hadde definerte «unge spillere», som spillere som holder junioralder. Denne gangen har vi derfor lagt oss på definisjonen til Norsk Toppfotball og Toppfotball Kvinner. I alle tallene som følger er «unge spillere» definert som spille født i 2001 – eller senere.

Her er tallene:
 
Skjermbilde 2022-08-30 kl. 09.44.21.png

Avaldnes troner på topp. Der har unge spillere faktisk stått for 63% av den totale spilletiden i grunnserien. Til sammenligning er tallet for Stabæk, som ligger på plassen bak Avaldsnes; 46%. I andre enda av skalaen finner vi Vålerenga. Der har unge spillere stått for 5,5% av laget totale spilletiden.

Ser vi på antall gangen en ung spiller har vært i startoppstillingen, viser tallene samme bilde. Avaldsnes har 116 ganger startet med spillere under 22 år, og her følger  Stabæk med 90.

Med tanke på de som virkelig elsker å grave seg ned i tall, så har vi også fordelt spilletiden på fødselsåret til den enkelte spiller. Det gir et noe mer nyansert bilde. I Rosenborg handler for eksempel unge spillere om spillere født i 2001 og 2002. I Lyn er det spillere født i 2004 og 2005 som står for de meste av spilletiden for de unge. Arna-Bjørnar har gitt masse spilletid til spillere født i 2006.

Skjermbilde 2022-08-30 kl. 10.11.15.png

Tar vi så kun og ser på lagene som har kvalifisert seg for det øverste sluttspillet, så ser bildet slik ut:

Skjermbilde 2022-08-29 kl. 12.34.12.png

Å slippe til unge spillere handler også om å benytte seg av bytter. Som kjent er det nå lov å bytte inntil fem spillere per kamp. Rosenborg benytter seg mest av denne muligheten. Steinar Lein bytter 4,4 i snitt per kamp. I andre enden av skalaene finner vi LSK som foretar 2,6 bytter per kamp i snitt. Tallet for oss i Stabæk er 3,9 bytter per kamp.

Nå kan det være mange grunner til å unge spillere ikke får spilletid og at det benyttes få bytter. Spillere kan være skadet. De aller yngste kan være opptatt med landslagsoppdrag og noen klubber velger av ulike grunner å reise med små kamptropper – særlig på lange borteturer, (for å spare kostnader?).

Totalt er 278 spiller meldt inn i klubbenes Toppserie-staller i Fiks. 242 av disse har fått spilletid. Syv spillere har spilt samtlige minutter for sin klubb i grunnserien 2022:

  • Emilie Closs, Lyn
  • Iselin Olsen, Lyn
  • Kaja Olsen, Avaldsnes
  • Ida Nordstrøm, Arna Bjørnar
  • Emilie Woldvik, LSK
  • Ingrid Spord, LSK
  • Sunniva Skoglund, Stabæk
Merknader:

Eventuell tilleggstid er ikke inkludert i summen for antall spilte minutter. Samtlige lag, med unntak av Brann, har b-lag som spiller i 2. divisjon og kan således der matche de spillerne som ikke starter i Toppserien.
Avaldnes og Kolbotn har kun spilt 17 kamper, siden kampen Kolbotn-Avaldsnes ble satt til Walk Over fordi Kolbotn ikke kunne stille forsvarlig bane.

Tallene omfatter alle spillere registrert FIKS i klubbens spillerlister for grunnserien 2022.

 
SEMIFINALE I NORGESMESTERSKAPET:

Stabæk - Rosenborg, onsdag 14. september kl 20:10

Klikk for å sikre deg dine plasser til semifinalen på Nadderud
🎟 billett.stabakkvinner.no

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen: