Analysert?

- Faste og bedre rutiner, gir oss mulighet til å få enda mer ut av analyseverktøyet, sier kvinnesidens analysansvarlig, men hvem er det?

Annonse:

🖼️ Johannes Kvammen Kallevik

Før jul har Johannes Kvammen Kallevik re-signert sin kontrakt med Stabæk Fotball. Han fortsetter som hovedtrener for Stabæk 2 (rekruttlaget), og har en oppgave i tillegg kanskje ikke alle er klar over; han er analyseanvarlig for A-laget.

Vi tok en førjulsprat med Johannes og ba han beskrive hvordan klubben benytter seg av tilgjengelig analyseverktøy og hvordan kompetansen benyttes på tvers av lagene:

- Vi er klare for nytt år i samarbeid med A-laget og rekruttlaget, jeg er veldig fornøyd med det. Det er mye kult på gang om dagen, så gøy å få lov til å være en del av det hele.

- Rundt A-laget så er det analyseansvaret som havner på meg. På det området har vi gjort mye det siste året og vi føler vi får brukt det på en veldig god måte inn i læringsprosessen til spillere og trenere. Til sesongen skal vi prøve å utvide enda mer, og se om vi kan hente ytterligere prosenter ut av analysearbeidet vårt.

- Fotball i seg selv er ekstremt subjektivt. Du har en ball og du har 22 spillere, som prøver å få ballen til å gå i et mål og å stoppe ballen fra å gå i det andre. Så det er jo egentlig ganske så svevende og kan være utfordrende å få alle til å være på "samme side", når vi snakker om ting.

- Video er en veldig god måte å få folk til å være med på ting. Å se på enkeltsituasjoner konkret, alternativt til å snakke om at "sånn og sånn har skjedd", så sitter alle der med sin subjektive oppfatning av hva som egentlig har skjedd. Vi har også tro på at de aller fleste lærer godt av å se bilder, så det kan være en effektiv læringsmåte for de fleste. Å kunne oppnå de ekstra prosentene med viktig læring.

- Vi forsøker også å gjøre fotballen så konkret, målbar og objektiv som mulig, for å få best mulig utgangspunkt å arbeide ut fra. Det vi skal prøve på er å måle det vi kaller Key Performance Indicators (KPI). Mer konkret; ting som skjer i spillet, sånn som Stabæk ønsker å se ut.

- F.eks. mange ganger får vi avslutninger innenfor 16-meteren, kommer det i form av innlegg, etter gjennombruddspasninger fra midtbanen eller hvor kommer ting fra? Hvordan er det vi egentlig ser ut? En god blanding av trenernes subjektive forståelse og det som faktisk skjer på banen.

Foto: Kristian Bjerke 2023 ©

- Det kan du ta ut på mange måter; gjennom videoklipp og noe som heter Wyscout, som tar ut tall og data fra alle Toppserie-kampene så vi får det servert på PC'n. Det er mange måter å bruke materialet på, men det vi ønsker er å få tydelige svar på hva vi kan fokusere på under treningene og å gjøre laget bedre. Hva er det som fungerer? Hva er det som funker under kamper? Hva skal vi gjøre mer av? Er det ting vi skal unngå? Elementer som gjør oss mer sårbar for angrep fra våre motstandere?

. Hva kan vi tydeliggjøre og effektivisere læringsprosessen for jentene. Det er hele målet med dette. Alt vi gjør skal til syvende og sist bunne ut i at vi blir bedre på banen og gi oss større muligheter til å vinne neste kamp, både her og nå men også i lengden. Vi ønsker å benytte oss av analysen på en enda større og på en mer konkret måte i 2024.

Hvordan er det med analyseverktøyet og prosessene rundt dette arbeidet?

- Vanlige analyseuker består som oftest av å gå igjennom siste kamp og om det har skjedd noe på en trening vi ønsker å se på nytt. Motstanderanalyse, hva skal vi forberede oss på, hvilke justeringer er det vi kan gjøre for å være rigget for møte med neste motstander. Ofte er det også individuelle klipp for spillerne fra kamp og treninger, basert på deres utviklingsmål.

- Dette er grundig forankret i A-lagssyklusen, men er også noe vi bruker i akademiet. Motstanderanalyse benytter vi oss av i 2. divisjon, men varier likevel noe i forhold til hvor ofte og hvor mye vi viser til rekruttlaget. Men analyse blir laget av alle motstandere, og så er det opp til oss hva som er mest effektiv læring og best inngang til forestående kamp.

- Det vi bruker mye av for rekruttene er indviduelle videoklipp av spillerne. Der har vi både på akademiet og på NTG, der vi snakker felles, individuelt, lagdeler og måtene de enkelte delene samspiller. Den enkelte spillers utviklingsmål er i fokus, er det ting man kan justere eller fikse på? Har spilleren tatt steg den siste tiden?

- I A-lagssammenheng ser vi på om det er noen prosentvise andeler vi kan hente for å styrke laget for å vinne neste kamp. Men for rekrutt og nedover bruker vi det mest for individuell utvikling og i enkelte kamper, om vi kan nyttegjøre oss av dette.

- I 2024 ønsker vi å bruke analysen mer konkret og hente frem ting fast, noe vi startet på i fjor, men av forskjellige årsaker har vi ikke kommet opp på det nivået vi ønsker. Å få faste og bedre rutiner, gir oss mulighet til å få enda mer ut av verktøyet, avslutter Kvammen Kallevik til stabakkvinner.no

Foto: Kristian Bjerke 2022 ©

 
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Obos-ligaen: