Nytt seriesystem

Nytt seriesystem: - Hvordan funker det?

Annonse:

NFF satt i 2017 ned et utvalg – Espelund-utvalget, ledet av Karen Espelund, som skulle se på hvordan vi har organisert norsk kvinnefotball på elitenivå, og foreslå endringer.

Utvalget leverte sin rapport høsten 2018. Der ble det blant annet foreslått dramatiske endringen av seriesystemet for Toppserien og 1. divisjon. Innspillene var mange og høringsrunden avslørte at mange av konklusjonen syntes å være trukket uriktig grunnlag. Espelund-rapporten innhold rett og slett så mange faktafeil og løse hypoteser, at den i ettertid fremstår som lite egnet som beslutningsgrunnlag.

NFF forsto at Espelunds-utvalgets forslag til nytt seriesystem ikke ville vinne en avstemming på Fotballtinget. De kastet seg rundt og laget et revidert forslag. Dette ble presentert klubbene om kvelden 8. mars - 14 timer før det ble banket gjennom på Tinget - i hui og hast. For ordens skyld: Stabæk stemte mot. Til sammenligning bruket Norsk Toppfotball ni-ti måneder med forankring og høringer, da de for noen år siden prøve å endre seriesystem for Eliteserien og Obos-ligaen.

Nå er det bare uker igjen til sesongen begynner og det nye systemet skal begynne å virke. Vi har snakket med mange siden det etter vår mening, fatale vedtaket på Tinget i mars 2019. Mange som var i salen, hørte debatten, deltok i debatten - og som vi forutsetter hadde lest sakspapirene – og som faktisk stemte ja til forslaget. Det er kun unntaksvis vi møter noen som klarer å beskrive den nye serieordningen. Pikante detaljer som at du kan bli nummer to i grunnspillet i 1.divisjon og ende opp med plass i Champions League året etter, eller at du kan score null mål og ta null poeng i grunnspillet i Toppserien – og likevel ikke rykke ned, har det færreste fått med seg.

Vi tok derfor en runde og spurte Stabæk-spillerne om å gi oss en enkelt forklaring på det nye seriesystemet. De skal jo konkurrere i det nye formatet, så det er klart de har full oversikt, eller?

Her er resultatet: 

SLIK FUNGERER DET:

 
Toppserien:
10 lag – grunnserie (dobbelt serie H/B). Start 21/3 - slutt 31/8

1. divisjon:
10 lag – grunnserie (dobbelt serie H/B). Start 21/3 - slutt 31/8

Sluttspill Mesterskapsserien:

de fire beste lagene fra grunnserien i Toppserien. Start 12/9 slutt 7/11. Alle resultater fra grunnserien nulles, men lagene får med seg bonuspoeng i forhold til plasseringen i grunnserien. 1 = 6 poeng, 2 = 4 poeng og 3 = 2 poeng. Det spilles dobbelt serie totalt seks runder.
Vinner av sluttspillet blir Seriemester og får en plass i Champions League. Nr. 2 får seriesølv og en plass i en play-off om en plass i Champions League-kvalifiseringen til UEFA. Motstander i denne dobbeltkamper blir vinner av Kvalifiseringsserien.

Sluttspill Kvalifiseringsserien:

De seks dårligste fra grunnspillet i Toppserien og to beste fra grunnspillet i 1. divisjon. Alle resultater i grunnserien nulles. Det spiller enkel serie. Loddtrekning om hjemmekamper (alle lag får minimum tre hjemmekamper).
Vinneren får spille play-off (H/B) om en plass i UEFAs kvalifisering for Champions League. Lag nr. 6 må spille play-off om en plass i neste års Toppserie mot vinneren av Nedrykks-serien. Nr. 7 og nr. 8 spiller i 1. divisjon det påfølgende året.

Sluttspill Nedrykks-serien:

Lag 3-10 i grunnspillet for 1. divisjon deltar i dette nedrykks-sluttspillet. Det spilles enkle serie som i Kvalifiseringsserien. Klubbene tar med seg alle poeng og målscore inn i sluttspillet. Vinneren av sluttspillet får spille play-off (H/B) mot lag nr. 6 i Kvalifiseringsserien. Nr. 7 og 8 rykker ned til 2. divisjon.

Alle play-off kamper spiller i tidsrommet 11/11 til 22/11.
(Cupfinalen spilles 21/11).
 

...fortsatt usikker?

NFF har laget en egen video hvor Elite-direktør – og tidligere Stabæk-spiller, Lise Klaveness tar oss gjennom endringen etter pipette metoden. Forklaringer tar bare fem minutter. Se den videoen noen ganger, så sitter det!


 
Ønsker du å se alle Stabæk-jentenes beskrivelser i uklippet versjon, samt sjekket ut resten av vår Youtube-kanal?

...da kan du klikke og kose deg her!
 

stb-chx-some-trans-insta2
stb-chx-some-trans-facebook2
stb-chx-some-trans-twitter2
Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakchixa

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

Annonse fra Obos-ligaen: