Blir det nedrykk i år?

Det var Vegar på jobben som spurte.

Annonse:

Skrevet av: Odd Nordahl (mangeårig supporter og sesongkortholder på Nadderud).

Jeg kan ikke late som at spørsmålet ikke har ligget i bakhodet lenge. Det var der da coronaen tok troppen før seriestart. Det var der da vi Glimt sendte oss ned på nedrykksplass på bursdagen min. Det var der da vi var innom den absolutte bunnplasseringen på tabellen. Og det er der nå.

Hver gang spørsmålet har dukket opp, har det kommet lyspunkter. Rett før seriestart kom Wangberg sørover. Etter å blitt gruset av Glimt var vi nærme å slå Viking i Stavanger, for første gang siden år 2000. Så tok Eirik Kjønø over, og vi skulle snu det. Etter stang ut ble det en livsviktig borteseier mot Mjøndalen, og troen var på plass igjen.

Men blir det nedrykk i år?

Som Lillestrøm-supporter må Vegar vite hvor vondt det spørsmålet føles. Jeg ble svar skyldig. Ja, det blir jo kanskje det. Når vi ligger under streken, er det vanskelig å avfeie muligheten. Samtidig føles det som at muligheten er der. Det er jo ikke sånn at Brann kommer til å bli Bayern i løpet av landslagspausen. Christian Gauseth kommer ikke til å bli en De Bruyne.  Det er disse vi skal krige oss foran.

Mjøndalen trosset 33%-67% i ballbesittelse, 2-6 i skudd på mål og 0-15 (!) i cornere og snek til seg en heldig seier mot Strømsgodset i går. Kanskje de tar et poeng mot Sarpsborg 08 som en eller annen gang må tape, borte mot Enga som kan rote til det meste, eller i siste serierunde mot et Bodø/Glimt som allerede er seriemestere? Eller kanskje de ender med tre strake tap?

I kveld skal Brann, som har vunnet én bortekamp i hele år, til Sandefjord. Etter det venter Molde og Bodø/Glimt. Det kan bli null poeng, det.

Kanskje trenger vi bare to poeng mot Kristiansund, Tromsø og Rosenborg (hjemme på Nadderud) for å være over den styggeste streken når vi drar til Skien for å spille siste serierunde. Siste serierunde med alt i våre egne hender. Hvis Brann ikke vinner i Sandefjord, er det ikke utenkelig at seier mot Kristiansund er det eneste vi trenger for å ha alt i egne hender helt inn til siste serierunde. Dette kan være kampen som gir oss matchball i Skien.

Og vi skal huske at laget som leder kampen om kvalikkplass i Obos-ligaen er Jerv. Vi kan slå Jerv.

Blir det nedrykk? Hos Norsk Tipping kan man vedde penger på det. Direkte nedrykk, at det ikke en gang blir kvalifisering, gir 1,30 i odds. Justert for tilbakebetaling, betyr det at Norsk Tipping anslår det ca 30% sjanse for at vi ikke går rett ned. Runder vi av, sier de at sjansen vår er omtrent som å trekke lodd mellom de tre lagene. Man skal se ganske mørkt på livet for ikke å tro at det er mulig å trekke vinnerloddet med bare tre deltakere.

Fotball kan vi påvirke.

— Alltid. Uansett.
Så er ikke fotball lotteri. Fotball kan vi påvirke.

Når vi går på Nadderud på søndag er det ikke bare spillerne som må yte sitt beste. Det må vi også. Som med spillerne, kan vi forberede oss på ulike kampbilder. Vi kan drømme om en tidlig ledelse og 2-0 i god tid før pause. Da er det lett å være tilskuer. Det blir kasterop mellom tribunene og trampeklapp til pause. Vi kan den biten, vi husker den fra tidligere.

Hva gjør vi hvis Kristiansund scorer på sitt første angrep? Er vi på Nadderud for å fortelle spillerne at de er udugelige? Eller er vi der for å mane frem det presset som trengs for å komme tilbake, slik vi kom tilbake mot Haugesund?

De som var på Nadderud, vil huske noe merkelig som skjedde i det 75. minutt. Ikke at Wernersson slo et innlegg, det gjør han ofte. Ikke at Ottesen var på løp, det skjer enda oftere. Det merkelige jeg tenkte på var det som skjedde på tribunen. Den første timen var det 0-0 og vi tenkte at det nok kommer et Haugesund-mål. Da Ottesen løp inn 1-1 var det uavgjort igjen, men nå trodde vi ikke at det var Haugesund som kom til å score.

Det var trøkk!

— Hovedtribunen
Det var trøkk! Det var en stemning på tribunen. En forventning om at nå kjører vi på og avgjør dette. Jeg er sikker på at den stemningen smittet over, for det er ikke ofte vi har sett Stabæk med like mye selvtillit og tro på seg selv som vi så de forrige 15 minuttene vi så dem på Nadderud.

Når vi er tilbake på Nadderud på søndag, må vi være forberedt på at Kristiansund kan score. Det er da vi skal skille oss fra tilskuerne i Bergen. Det er da vi skal huske at vi er der for å skape det samme trykket som vi hadde mot Haugesund. Det som gjorde at gutta torde å prøve. At Bolly torde å skyte.

Skulle det bli et nytt tap skal vi klage på Kjønøs valg og spillernes innsats på Blaa etter kampen. Frem til kampen blåses av skal vi fokusere på arbeidsoppgavene, og vi tribuneslitere har én jobb: Støtte laget så lenge kampen pågår.

Alltid. Uansett.

Annonse fra Obos-ligaen: