- Det handler om å være bra folk

Det var en nysgjerrig gjeng Stabæk-gutter som stilte på MOT-samling nylig. Tema var hvordan - og hvordan ikke - vi snakker til og oppfører oss mot hverandre, på og utenfor banen.

Annonse:

Drittslenging som går over til diskriminering er et problem innen fotballen - både på elite- og breddenivå, på banen og fra tribunen. Det er fort gjort - særlig i kampens hete - å miste kontroll over både tanker og ord. Dette kan få alvorlige følger både for de som slenger dritt og selvfølgelig aller mest for mottakere av dritten. 

Ta kontakt!

Dette tar NTF på største alvor, og har gått i samarbeid med MOT for å sette en stopper for denne utviklingen. Freddy dos Santos i NTF samarbeider med MOT for å nå ut til alle klubber som trenger det med veiledning og oppfølging.

- Det handler om å være til stede for og møte barn og unge i deres eget miljø, derfor oppsøker vi Fanzone og vi drar på klubbesøk og skolebesøk med MOT. Oppstår det ugreie situasjoner som mobbing, rasistiske kommentarer, utestengelse og lignende, så vær så snill å ta kontakt med oss i NTF, vi både kan og vil mer enn gjerne bidra så godt vi kan til at alle skal ha glede av fotballen. Både som spillere og publikum.

Prosjektleder i MOT, Daniel Getaneh Hatland, er veldig fornøyd med samarbeidet med NTF.

- Dette er et statement hvor vi går fra ord til handling. Vi får ikke slutt på rasisme over natten, men ved å jobbe aktivt med holdningsarbeid så vil det forhåpentligvis gi resultater på sikt. Idretten har utrolig mye positive krefter slik at her gjelder det bare å mobilisere skikkelig og stå sammen i kampen om både rasisme, hets og trakassering.

Les mer om samarbeidet her

- Det handler om å være bra folk

Sist torsdag inviterte vår A-lagskaptein Yaw Amankwah, sammen med prosjektleder i MOT Daniel Getaneh Hatland, en gruppe akademi- og breddespillere til samling i auditoriet på Den Internasjonale Skolen.

Yaw Amankwah er en engasjert mann, både når det gjelder klubben sin og sine medmennesker forøvrig.

- Fotballen kan lære oss så mye bra! Å være en lagspiller er en hedersbetegnelse langt utover idretten. Det betyr å være en som hele tiden forsøker å gjøre det beste for laget, klassen, vennegjengen. En som forsøker å være en bra person og medspiller. Både på og utenfor banen. Grunnleggende handler det om å være bra folk, vi skal konkurrere hardt og tøft men samtidig være bevisst på hvor grensen går til mobbing og diskriminering, 

 - Moderne klubber er like opptatt av hvem du er som hva du kan gjøre på banen

Det er helt stille i salen da MOT-filmen viser hvordan det å være første mørke i en liten bygd kan være, og like stille er det da Daniel forteller hvordan han opplevde nettopp dette.

- Apelyder og kallenavn som sjokolademann var med å gjøre ungdomstiden vanskelig for meg. Det handler om å være bra folk og ikke dømme noen. Fotballen lærer oss også mye om å være på lag, det må vi ta med utenfor banen - også opp på tribunen, sier Daniel.

Yaw nikker enig.

- Når det koker i hodet og jeg sier noe dumt er det mitt ansvar - og jeg har et ekstra ansvar som kaptein, sier Yaw.

- Det skal så lite til å ødelegge både for deg selv og den du slenger dritt til. Det er ingen storklubber som vil ha en som diskriminerer.

- Lagkamerater har også ansvar! 

Daniel forteller at han ofte får høre at det som gjør mest vondt når man åpenlyst utsettes for rasisme og drittslenging, er når ingen - verken trenere, lagledere eller lagkamerater reagerer eller sier i fra. 

- Å tie er å akseptere, å godta. Det er overhodet ikke greit. Holder du kjeft når lagkammeraten din blir kalt navn har du ingenting i et lag å gjøre.

Yaw er enig igjen.

- Og i tillegg har lagkameratene  til de som slenger dritt også et ansvar for å si i fra. Mye handler om ha mot til å stå opp for det du tror på, for det du mener.  Det er tøft å være den som står opp først, det er ikke lett, derfor må vi må øve på å stå opp. Da vil vi se at flokken følger etter. Så skal vi være enige om å ta felles ansvar?

 

 

 

 

 

 

 

Annonse fra Eliteserien: