Fryktet frafall – fikk økonomisk livbøye fra banken

I mai gikk 400.000 kroner fra SpareBank 1 Østlandet uavkortet til Stabæks breddesatsing. Midlene var helt avgjørende for at klubben kunne opprettholde aktivitetsnivået – tross koronarestriksjoner.

Annonse:

2020 kunne fort blitt et annus horribilis – der koronapandemien og et begrenset fotballtilbud i verste fall kunne medført et større frafall av spillere i klubbens breddeavdeling.

Men da det så som mørkest ut, kom generalpartneren vår, SpareBank 1 Østlandet, med en økonomisk livbøye som var helt avgjørende for at klubben kunne opprettholde tilbudet til sine spillere.

700 aktive fotballspillere

- Det var som sendt fra himmelen, sier Nikolai Lunde, leder av foreldrestyret i Breddefotballen i Stabæk.

Han hadde vært dypt bekymret for hva nedstengningen av skoler og idrett tidligere i år ville bety for deres rundt 700 spillere. Små som store.

- Jeg var først og fremst lei meg for at spillerne våre mistet et aktivitetstilbud som betyr så veldig mye for mange av dem. Breddefotballen kan være ganske skjør, spesielt ungdoms-årgangene, hvor spillerne er i en alder der de får andre interesser. Vi har lykkes godt med å bygge opp barnekullene de siste fire årene, og endelig har disse nådd ungdomsfotballen. Hvordan ville disse nå reagere? Ville det bli stort frafall ved lengre opphold i aktiviteten? Må vi rykke tilbake til start, og bygge opp fra barnekullene på nytt?

Sterke sammen

Lunde forteller om stor glede da det ble åpnet for trening igjen, men også om store utfordringer, både arbeidsmessig og økonomisk. 

- Kortversjonen er at trenerne fikk en enorm arbeidsbyrde og mye ansvar på sine skuldre, som de taklet fantastisk. Sammen med støtteaparatet jobbet de dag og natt og fortjener en stor, stor takk alle sammen. Og en like stor takk til fantastiske foreldre som har stilt opp til de grader i en vanskelig tid.

Økonomien var selvfølgelig også til stor bekymring - alt var veldig usikkert før redningen kom "som sendt fra himmelen".

-Da vi ble kontaktet av SpareBank 1 Østlandet og Ferd, som ville bidra med midler til oss,  ga det oss den økonomiske støtten vi trengte for å kunne tilby en tilnærmet normal treningshverdag for spillerne våre. I tillegg betyr også den moralske støtten enormt mye, det at vi har partnere som bryr seg om det vi driver med. Det ga oss en herlig følelse!

Alle i arbeid

I tillegg til å kunne hente samtlige trenere tilbake fra permittering, og samtidig opprettholde trenerutviklingsprogrammet samt å iverksette en ordning for trenerhospitanter fra ungdomslagene, ble det også investert i et par el-sykler.

- De er svært velkomne og har bidratt stort til at trenerkabalen har gått opp på tross av krav om mindre grupper per trener. Med det økte behovet for treningsressurser på flere årganger var det også behov for raskere og mer fleksible forflytninger mellom Nadderud og Frembanen. Med el-sykkel går den turen som en vind - og helt uten fare for koronasmitte.

Lunde forteller at pengestøtten også gjør det mulig for klubben å redusere treningsavgiftskravet overfor de hardest rammede gruppene. Dette gjelder spesielt spillere over 19 år, da de ikke har fått utøve aktiviteter inntil helt nylig.

-  Å ha seniorlag også i bredden er viktig for klubben, med tanke på å opprettholde målsetningen om flest mulig – lengst mulig, og også som motivasjon for de yngre spillerne.

Mikrofotballen eksploderer

Når det gjelder frafallet blant barn og unge fotballspillere er det en nedgang i påmeldte lag på åtte prosent på landsbasis. Stabæks breddeavdeling har ikke merket noe unormalt frafall, men derimot en unormal stor pågang til mikrofotballen. Drøyt 170 fem-seksåringer boltrer seg med ball på Frembanen denne sesongen, en økning fra rundt 100 tidligere år. Veldig gledelig!

Støtter topp og bredde 

Tommy Stenersen i Sparebank1 Østlandet er glad for at bidraget fra banken fører til økt aktivitet for lokale barn, unge - og  voksne.

- Vi ser på breddeaktivitet og alt det innebærer som en viktig del av vår sponsorvirksomhet. SpareBank 1 Østlandet er jo en bank med lokalt fokus og fysisk tilstedeværelse. Gjennom våre sponsorater, og i dette tilfellet Stabæk Fotball, kan vi være nettopp det.  Og vi samarbeider gjerne med både topp og bredde, som vi gjør med Stabæk. Vi ønsker å være med å heie, enten du har din første trening på Frembanen eller om du løper ut på Nadderudgresset.

Stenersen ser på Stabæk Fotball som viktig for Bærum kommune.

- Aktiviteten og oppmerksomheten rundt klubben skaper energi og tilhørighet. Vi i SpareBank1 Østlandet er stolte over å være en del av denne klubben, som vi oppfatter som åpen og inkluderende. I de tøffe tidene vi går gjennom nå er det med stor glede vi bidrar til å holde aktiviteter i gang. 

 

Annonse fra Obos-ligaen: