Garderoben, Nadderud stadion. Kvartfinale i NM 2015, Stabæk - Vålerenga 3-2 e.e.o.  FOTO: PRIVAT

Hva gjør du nå, Melissa Wiik-Kovàcs?

- Nå har jeg det helt fantastisk, rett og slett, og nyter dagene hjemme sammen med Peter og Valéria. Hun spiser, sover og bæsjer, akkurat som hun skal - og har masse god energi. Herlig!

Annonse:

 

For ordens skyld - hun som spiser, sover og bæsjer er Melissa og Peter's førstefødte, som allerede har rukket å fylle tre måneder. Og hjemme, for Stabæks tidligere superstjerne, det er Tønsberg , som det har vært i fire år.

Fotball hele livet

- Jeg må jo si at det har vært et egoistisk liv vi har levd frem til nå, med fullt fokus på fotball som vi begge synes er så gøy. At Valéria kom nå er bare supertiming - vi føler oss så heldige! 

Melissa (35) og Valéria (3 mnd.) 
Melissa (35) og Valéria (3 mnd.) 

Melissa og Peter lever fremdeles både av og med fotball. Melissa er hovedtrener - og innbytter -  for Sandefjord Fotball Kvinner. Med seg som assistent har hun sin kjære Peter. 

- Vi er så heldige som får ha vår store lidenskap som jobb begge to. Og Sandefjord er en fantastisk klubb å jobbe for, med to fullstendig likestilte A-lag.  Og med likestilt snakker vi om bruk av klubbens fasiliteter som garderober, banetid og treningsrom - vi deler faktisk likt på alt, bortsett fra sponsorer. SF Kvinner har sine egne og meget lojale og rause partnere. Denne modellen ble spikret da klubben bestemte seg for å satse på toppfotball også på kvinnesiden, forteller Melissa.

Årlige opprykk

SF Kvinner ble etablert i 2016, og samme høst var allerede drøyt 50 spillere på plass på stadion i Sandefjord. I 2017 startet de med seriespill i 4. divisjon, og det jobbes tydeligvis veldig godt med jentesatsingen. Det ferske og unge laget har avanserte en divisjon hvert av de tre påfølgende sesongene. Intet mindre enn imponerende! Og lokalmiljøet har tatt veldig godt i mot SF Kvinner.

ManU Women gav publikumsrekord

Melissa kan glede seg over et publikumssnitt på over 250 på hjemmekampene til SF Kvinner.

- Vi har et trofast publikum som bidrar til fantastisk stemning på stadion. Publikumsrekorden vår ble satt da Manchester United Women var på besøk i 2019, med hele 1.500 tilskuere på tribunene. Fantastisk gøy selv om vi tapte 5-0.  Men vi tenker stort og vi vil gjerne fortsette å bryne oss på topplag.

Stabæk-metoden

Melissa forteller at Sandefjord jobber omtrent etter samme prinsipper som vi gjør i Stabæk. Det innebærer en god miks av egenutviklede spillere, kombinert med at SF Kvinner også skal være det naturlige valget for talentfulle jenter i fylket med ambisjoner om en fotballkarriere.

- Vi har fått til et velfungerende samarbeid med andre lokale klubber, og ønsket om at Sandefjord FK skulle etablere et kvinnelig topplag kom faktisk fra regionens breddeklubber. Dette fungerer, selv om vi vel aldri helt slipper unna situasjonen hvor en ledende klubb blir sett på som "den store, stygge ulven", som røver unge talener fra deres moderklubber. Men i det store bildet tør jeg si at vi har lykkes godt sammen med breddeklubbene i å gi ambisiøse, unge jenter muligheten til å ta steget videre. Og jeg er så priviligert som får være med disse flotte og dedikerte jentene på veien mot toppfotballen!

Beste minne med Stabæk

- Jeg elsker rett og slett Stabæk og tiden min der, sier Melissa med nesten like kjærlig intensitet som når hun snakker om familien sin.

- Jeg har vennskap for livet fra tiden min i Stabæk, og jeg glemmer aldri mottakelsen vi fikk av Stabæk Support. Men må jeg løfte frem noe helt spesielt må det bli hele 2013. Sportslig blir det ikke større enn det. The Double. Jeg husker hele året som en lykkerus,  cup- og serie-gull. Fantastisk! Og mannen min vant også sitt første seriegull med Strømsgodset samme år. 

Melissa kom med Asker-laget i 2009 og spilte en sesong for Stabæk før hun reiste på prøvespill til Wolfsburg i november 2009.

- Det var også så raust av Stabæk å gi meg ok på å reise ut selv om jeg hadde kontrakt, sånt er ingen selvfølge. Jeg fikk oppleve drømmen der, og spilte senere Champions League med Stabæk mot nettopp Wolfsburg. Peter og jeg hadde kjøpte oss leilighet i Oslo før utenlandsproffdrømmen, men skjønte raskt at det var Stabæk jeg ville tilbake til, der jeg også hadde mine nærmeste venner - jeg ville hjem til Stabæk, sier Melissa.

Hun ble selvfølgelig tatt i mot med åpne armer, og var Stabæk-spiller ut 2015. Det ble rundt 100 kamper og 44 mål med Chixa, og totalt har Melissa altså levert fantastiske 147 mål på 248 kamper i norsk toppfotball, før trenerkarrieren tok henne til Vestfold. 

Verste minne med Stabæk

- Korsbånd. Æsjameg! Jeg røk fremre korsbånd i kneet to ganger, første gang i 2011. Jeg ble operert den sommeren og var rekordraskt tilbake i trening. Så røk det på nytt i 2012, rett før sesongstart. Da var jeg nok litt deprimert, ja. Jeg mistet all økonomisk støtte og tilgang til Olympiatoppen, alt var ganske tungt. Denne gangen valgte jeg å ikke operere men å fortsette fotballkarrieren uten fremre korsbånd.

Melissa greide å trene seg opp igjen, og kom utrolig nok tilbake enda sterkere og mer robust.

- Jeg er nok heldig som har fått spille Champions League og vunnet The Double uten fremre korsbond, sier Melissa og ler godt.

Annonse fra Obos-ligaen: