Leve Gatelagsfotballen!

Ideen om organisert fotball for folk som lever litt på siden av samfunnet er storslagen. Den ble unnfanget og iverksatt i Fredrikstad i 2011, og landets første Gatelag var en realitet. I 2013 ble landets andre Gatelag etablert. Bærum kommune var initiativtaker og ønsket at Stabæk fotball skulle stå for gjennomføring.

Annonse:

Espen Lindmark har vært med hele veien, og skal ha sin del av æren for at gatelagsfotballen har blitt det den er i 2020. Han husker veldig godt en noe trang fødsel for denne etter hvert fyrrige delen av Stabæk-familien.

- I startfasen drev vi oppsøkende virksomhet. Espen Granli, som var trener, (landets beste keepertrener med et stort og varmt hjerte red.anm.) og jeg trålet Sandvikas gater både med minibuss og til fots. Vi opparbeidet rimelig raskt det jeg vil kalle en stabilt ustabil liten treningsgruppe. Men vi var i gang! Og fant vi bare en som ville trene fikk han en P.T-time i fotball og rikelig med næringsrik mat, forteller Lindmark. 

Det er noen år siden Granli og Lindmark lette gatelangs etter spillere. Stein Johansen, med fortid som A-lagsspiller i Stabæk, ble raskt en viktig del av teamet, og gjør fremdeles en fantastisk jobb hver eneste uke. Minibussen og sjåføren er også like viktige i dag.

- Vår faste sjåfør er en fantastisk mann! Han har kjørt til og fra trening i mange år, kjenner alle gutta, purrer på de som mangler, han vet hvor de bor og banker på og vekker de som forsover seg.  Han er sjåfør, venn og "psykolog" i samme person.

Med Ferd på laget

Men det hele startet altså med Fredrikstad-mannen Morten Nyborg. På vei ut fra et noe skuffende møte med kommunen rundt finansiering av et gatelag, støtte Nyborg tilfeldigvis på Ferd-eier Johan H. Andresen. Nyborg grep sjansen -  Andresen lyttet. Og han likte det han hørte.

-   Kort tid etter fikk jeg beskjeden om at "dette er i orden", og med et håndtrykk var plattformen til dagens fantastiske Gatelags-liga finansiert, forteller Nyborg.

Det er jaggu helt rått hva tilfeldige møter mellom "riktige" mennesker kan føre til.

Fantastisk utvikling

Utviklingen innen gatelagsfotballen generelt og vårt eget Gatelag spesielt - Stabæk har vært bland landets beste i mange år - har vært enorm siden oppstarten. Uten full støtte - både økonomisk og praktisk - fra Bærum Kommune hadde vi antagelig ikke hatt noe gatelag i Bærum.

Espen Lindmark er imponert over våre lokale politikere.

- Kort fortalt tente lokalpolitikerne Morten Skauge og Siw Wikan øyeblikkelig på det Nyborg hadde fått til i Fredrikstad. Responsen var ganske enkelt "dette skal vi også få til!" Samarbeidet med kommunen rundt gatelaget er rett og slett forbilledlig. Og vi skal selvfølgelig ikke glemme Helsedirektoratet som har vært med hele veien.

I 2020 teller vi snaue 25 lag fra nord til sør og på kryss og tvers av landet vårt. Flere hundre gatelagsspillere møter opp til trening og fellesmåltider flere ganger i uken, og de møtes jevnlig til seriekamper og cup'er. Det er ingen tvil om at gatelagsfotballen har blitt en svært viktig del av manges liv - og helt sikkert vært avgjørende for at enkelte ikke bare lever, men har en betydelig forbedret livskvalitet.

Tilbake i gamleklubben

En tidligere stabækspiller fant tilbake til fotballen og barndomsklubben etter noen trøblete år.

- Lindmark var faktisk treneren min i 2007-2008, og var en fyr jeg stolte på. Jeg ble tatt veldig godt i mot både av laget og av trenerapparatet da jeg ble en del av Stabæks Gatelag i fjor, jeg liker å ha mest mulig fast å fylle dagene med, sier han.

I tillegg til to ukentlige treninger, seriekamper og cup'er, fylles dagene hans også med praksisjobb og fullføring av videregående skole. Målet er å komme inn på sykepleiestudiet.

- Det er godt å ha et mål å jobbe mot, og også flott å ha fotballen som fritidsaktivitet. Jeg trives i spillergruppen, det er for tiden en ganske så harmonisk og inkluderende gjeng, sier stabækspilleren.

Smaken på A4-livet

- I starten kom spillerne til Nadderud for å få en pause fra en tøff hverdag på gata. Litt fotballspilling og et godt måltid var en finfin timeout, sier Lindmark. - Vi stilte aldri kritiske spørsmål men var tilgjengelige når noen ville prate. Og det ville flere etter hvert - både natt og dag.

I dag har klubben en mye større rolle i mange av spillernes liv. For eksempel hjelper ansatte i Stabæk til med Nav-møter, psykolog-timer, til å rydde opp i økonomisk rot og mye, mye mer. Og det samme skjer altså i stadig flere klubber landet rundt.

Hos oss har snaut ti gatelagsspillere kommet ut i arbeid. Noen av dem jobbet først som frivillige i Stabæk før de tok steget ut i yrkeslivet. Noen jobber som trenere i egen klubb eller hos andre lokale klubber, noen hos klubbens partnere, og noen har fått jobber helt på egen hånd. Og heldigvis er fremdeles noen av dem frivillige på Nadderud på kampdag.

Nøkkelen til disse resultatene er selvfølgelig enorm vilje og innsats fra den enkelte, og ganske sikkert også smaken på rutiner, forutsigbarhet, sosialt samvær, en "vanlig hverdag" - som de får gjennom å være en del av Gatelaget.

Det er umulig å nå frem til alle som trenger det - selv når agnet er noe så herlig som fotball. Men gatelagsfotballen er allikevel en solskinnshistorie! Når gode krefter jobber sammen - statlige, kommunale, private og frivillige, da kan fjell flyttes - og liv reddes.

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: