- Mental trening er forsømt i fotballen

Det kan være vanskelig å se for seg, men vår store, sterke, trygge forsvarsspiller Yaw Ihle Amankwah har som de fleste av oss kjent på forventningspress og sviktende tro på egen verdi.

Annonse:

Yaw Amankwah er krystallklar på hvor viktig mental styrke er for prestasjonene våre - ikke minst på fotballbanen. Han mener at å være sterk mentalt oftest går foran fysisk styrke og teknikk.

- Mental trening innenfor fotballen kan resultere i kvantesprang på banen, og bør absolutt være en del av treningsopplegget, ikke minst i akademiene våre. Alt er så synlig i fotballen, spillere er oppe til eksamen på hver eneste kamp, og det gjør oss selvfølgelig sårbare. Men har vi de riktige verktøyene til å håndtere tilbakemeldingene vi får, vil de få en verdi i stedet for å være farlige.

Yaw har tatt konsekvensene av sine erfaringer, har studert coaching og veileding ved Oslo Met, har en bachleorgrad i Sports Managment og er i gang med et masterløp i Idrettspsykologi ved NIH. Og han er bekymret for mange av våre unge talenter som ønsker seg ut i verden.

- Jeg har sett spillere som knekker under forventningspress. Skal unge jenter og gutter lykkes ute, er de nødt til å være robuste også mentalt. Ellers har de ikke en sjanse, sier Yaw Amankwah. 

Tøff skole

Selv ble Yaw robust "the hard way".

- Jeg vokste opp i Fana med min norske mor, ghanesiske far og mine to småsøstre. Foreldrene våre ønsket at vi barna skulle lære både norsk og ghanesisk kultur å kjenne, så vi bodde ett år i Ghana. Jeg var ni år og fikk erfare en ganske så annerledes skolehverdag enn den jeg kjente fra Ulsmåg skole.

Yaw forteller om et tøft, men lærerikt år, hvor blant annet feil svar ble straffet med spanksrør.  - Visst var det tøft, men jeg kom utvilsomt hjem som en sterkere og mer robust gutt. Og jeg er veldig glad for at vi vokste opp med begge kulturer og kjenner røttene våre i begge fedreland. Familien vår har fremdeles et hus i Accra, hovedstaden i Ghana, og vi har god kontakt med slekten der nede.

Har man det bra presterer man bra. Unge spillere er ofte enten for strenge med seg selv, eller de fraskriver seg ansvar. Med mental trening kan de lære å kjenne etter og finne svar. Hvorfor føler jeg som jeg gjør nå? Hvorfor forsvant motivasjonen? Hvor kom denne formsvikten fra? Kjenner man seg selv vet man også hva som skal til for å kunne prestere på sitt beste.

— Yaw Amankwah

Mental trening

Yaw Amankwah har stor respekt for Førsteamanuensis Frank Abrahamsen som foreleser ved NIH, og hans treningsfilsosfi.

- Han viser hvordan de beste trenerne har fokus på motivasjon, mestring, glede og kommunikasjon. Ved å implentere disse "myke" verdiene i treningsøktene får vi spillere som gleder seg til hver treningsøkt og presterer på sitt beste. Spillere som tør både å prøve og å feile, og som er trygge nok til også å kunne backe opp lagkammeratene. 

Yaw trekker så vidt pusten før han fortsetter:

- Har man det bra presterer man bra. Unge spillere er ofte enten for strenge med seg selv, eller de fraskriver seg ansvar. Med mental trening kan de lære å kjenne etter og finne svar. Hvorfor føler jeg som jeg gjør nå? Hvorfor  forsvant motivasjonen? Hvor kom denne formsvikten fra? Kjenner man seg selv vet man også hva som skal til for å kunne prestere på sitt beste.

Læring for livet

Yaw Amankwah er også opptatt av hvilken gevinst barn og unge sitter igjen med etter år med fotballtrening.

- I et akademi med 250 unge, håpefulle fotballspillere vil max 25 lykkes i den forstand at de får en fotballkarriere - at de spiller seg inn på et topplag. De 225 andre har forhåpentligvis hatt mye moro med fotballen og har en god fysikk, men fotballferdighetene vil neppe  være til nytte hverken i jobb eller privatliv i voksen alder.  Derimot vil de mentale verktøyene og egenskapene de har med seg fra fotballen ha enormt stor overføringsverdi til det videre livet som voksen.

Yaw's gode plan

Yaw selv trives veldig godt med livet sitt, og har planen for de neste årene klar.

- Ja, jeg trives virkelig godt i Stabæk, alle mine forventninger er infridd. Her er det ingen syndebukkmentalitet, klubben engasjerer seg i langt mer enn toppfotball, og det er viktig. Jeg har kontrakt ut 2022, da er jeg 33 år og tiden vil vise hva som skjer da. Føler jeg meg som jeg gjør nå fortsetter jeg med fotballen. Hvis ikke? Da starter min nye karriere. Som mentaltrener. I Stabæk Fotball, selvfølgelig!

Annonse fra Obos-ligaen: