STADIONPROSESSEN: - En parodi

Onsdagens vedtak i Bærum kommune om å utsette stadionprosessen og utrede andre alternativer med lavere kapasitet, har potensial i seg til å true Stabæks eksistens som toppklubb.

Annonse:

Beslutningen om å ikke gå videre med alternativ 2C på nåværende tidspunkt (langside mot Gamle Ringeriksvei inkludert næringslokaler), som har vært det foretrukne valget for oss i Stabæk Fotball, men også politisk, er en enorm skuffelse.

Stadionprosessen har snart pågått i ti år. Behandlingen som nye Nadderud stadion har fått av de folkevalgte, begynner nå å ligne en parodi.

Politikerne har nærmest snudd på hælen, de vil avvente kommunedirektørens forslag til kostnadskutt og vil samtidig utrede andre stadionalternativ som tidligere har blitt forkastet av et flertall. Det innebærer bl.a. å bygge et nytt stadion på området hvor dagens stadionkropp ligger.

Det vi imidlertid reagerer mest på, er at det hele tiden har vært en bred politisk oppslutning om at det skal være plass til 8.000 tilskuere på den nye arenaen. Nå kommer det på nytt opp et forslag om 6.000 seter. Det mener vi er å gå baklengs inn i fremtiden.

På tidlig 2000-tallet ble det tatt en beslutning om at det var behov for en ny arena, og resultatet ble Telenor Arena med i overkant av 14.000 sitteplasser. De tre årene man spilte på Telenor Arena hadde Stabæk Fotball et snitt på 8.300 tilskuere. Vi spilte e-cupkamper mot Valencia og FC København med i overkant av 13.000 tilskuere. Det var en magisk følelse som veldig mange av kommunens innbyggere lever på enda.

Vi har vært der før og vi vet hvordan vi skal komme dit igjen. Nå har vi brukt 5-6 år på å bygge opp igjen klubben etter noen særdeles utfordrende år økonomisk ettersom vi mistet 60-70% av inntektene ved å flytte tilbake til Nadderud.

Å bygge en stadion med plass til 6.000 tilskuere, plasserer oss på nivået til en medium 1. divisjonsklubb (Obos-liga), der vi i så fall vil ha en stadion som har lavere kapasitet enn 90 prosent av våre motstandere. Det truer helt klart vår eksistens som toppklubb og vil definitivt også svekke vårt akademi og vår posisjon som utviklingsklubb.

Vi har klare ambisjoner og det er nedfelt i vår strategi at vi skal spille jevnlig i Europa. For å spille gruppespill der må vi ha plass til 8.000 tilskuere, det er et ufravikelig krav fra UEFAs side. Har vi ikke det, blir vi tvunget ut av kommunen, slik vi ble i 2016 da Fredrikstad stadion var arena for vår europacup-deltakelse.

Når vi ser oss i speilet og spør hvem vi er til for, så er svaret innlysende: Våre supportere og Bærums befolkning spesielt.

Stabæk Fotball har siden klubben tok steget inn i toppfotballen i 1995, bidratt til store opplevelser og øyeblikk for kommunens innbyggere. Fotball er et universelt språk som forener folk på tvers av kultur, religion, alder, yrkesbakgrunn etc. Den har en enorm kraft.

Stabæk Fotball og Nadderud er allerede en av kommunens viktigste og største fellesskapsarenaer. Og det til tross for at vi er en av de yngste toppklubbene der ute. Men vi tror vi kan utrette så mye mer. Vi ønsker å bidra til å forsterke og bygge en tydeligere identitet og stolthet i Bærum, og da håper vi inderlig at flere enn 6000 av kommunens 120 000 innbyggere skal få innpass i kommunens nye storstue.

Den nye arenaen skal være et samlingspunkt i kommunen – et pulserende allhus som brukes hver dag fra tidlig til sent. Uten næringsdelen og med andre mulige nedskaleringer risikerer vi at den blir en betongkoloss uten synergier. Hvor fremtidsrettet er det?

Næringsarealer i tilknytning til ny arena vil føre til redusert investeringsbehov for Bærum Kommune, flere som deler driftskostnadene og dermed lavere byrde for kommunen og ikke minst muligheten til å utnytte lokaler som vil stå tomme når det ikke spilles kamper. Det har aldri vært intensjon om å lage et butikksenter som konkurrerer med Bekkestua sentrum. Målet har vært å bygge et allhus som skal tilføre Bekkestua-området noe nytt og gjøre detaljhandelen i Bekkestua sentrum enda mer attraktiv. Det vil skape en vinn-vinn-situasjon. Her har motstanderne enten satt seg dårlig inn i saken eller brukt argumentene i et skittent politisk spill.

Klimaet i «kommunestyresalen» onsdag kveld vekket mange følelser i oss.

Håp fordi det tegner til å være en unison enighet blant partiene rundt realiseringen av stadionprosjektet, og det er vi glade for.

Vi er ydmyke overfor det faktum at kommuneøkonomien er krevende og usikkerheten coronapandemien har ført med seg.

Stabæk Fotball har respekt og stor forståelse for at de folkevalgte synes kostnadsestimatet på 610-680 millioner kroner er for høyt, men vi mener at sluttsummen på kassalappen kan bli mye lavere.

Det forundrer oss hvorfor ikke kommunen, i samråd med en entreprenør, kunne kommet frem til den reelle summen. Det hadde vært fullt lovlig, og ikke en testing av markedet. Det er fullt mulig å avlyse en konkurranse hvis man ikke blir enige om en pris som svarer til forventningene eller konseptet ikke svarer til kriteriene. Det er derimot ikke lov å legge ut en konkurranse i markedet hvis man ikke har en plan om å gjennomføre prosjektet. Og det er jo ikke tilfellet her.

Ny stadion blir det på Nadderud. Uansett. Men kommunens innbyggere fortjener fortgang i prosessen. Og at flest mulig skal få oppleve gleden og fellesskapet en ny arena innbyr til.

Vi ser frem til en god og konstruktiv dialog med politikerne fremover. Så håper vi at enden på visa blir en stadion i nær fremtid som vil vekke stolthet og entusiasme – og som vil knytte Bærums befolkning enda tettere sammen.

Vi vil benytte anledningen til å takke for engasjementet klubbens supportere har vist i saken. Man får frysninger over å forestille seg dere i hopetall på det nye ståfeltet synge taktfast:

"Vi er Stabæk fra Bærum
Sjelen i klubben er oss
Vi er alltid på stadion
Og for Stabæk vil vi sloss!"

 

På vegne av Stabæk Fotball:  

Styreleder Espen Moe

Daglig leder Jon Tunold

Kommunikasjonssjef Oddbjørn Vistnes

Annonse fra Obos-ligaen: