Tobias Børkeeiet og den blaa nøkkelen til suksess

Som profesjonell fotballspiller i en alder av 19 år kan man lett glemme alt rundt seg – dette er ikke tilfellet for Stabæks Tobias Børkeeiet. Den jordnære bæringen forteller oss om ambisjonene sine, veien til toppen i Norges beste talentakademi, og den beste boken han har lest de siste årene.

Annonse:

Fiklende med husnøkkelen som er dekorert med Stabæks logo og farger, ser Tobias Børkeeiet utover gresset på Nadderud Stadion – stadionet hvor hans store helter dominerte i fortiden, og han selv herjer for de Blaa i Eliteserien i nåtiden. Bosatt på Bekkestua er det kort vei hjem, og da er ikke et intervju med Stabæk Media noe problem etter trening.

Tobias Børkeeiet har gradvis befestet sin posisjon i Stabæks startellever denne sesongen. Eksperter, trenere, journalister og supportere har ikke spart på lovordene om unggutten, i sommer skal han spille EM for Norges U19-landslag, og for kun noen dager siden sammenlignet Kjetil Rekdal ham med det norske stortalentet Sander Berge. Til tross for alt dette, har nittenåringen fra Bekkestua beina plantet godt på jorda.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

40285328480_06f7ae22db_o
MED SUPPORTERNE I RYGGEN: Tobias Børkeeiet mottar støtte fra supporterne - den samme type støtte som han selv var med å gi sine idoler en gang i tiden

"ALDER ER INGEN UNNSKYLDNING"

Selv om Tobias har levert varene, har ikke Stabæks sesong vært en for historiebøkene så langt. Til tross for en nåværende 14.plass i serien, mener Tobias at det ikke er noen grunn til å svartmale sesongens første tredjedel.

-Jeg mener at vi har vært litt uheldige. Mange av kampene kunne lett vippet vår vei, og vi har hatt mange dommersituasjoner mot oss (blant dem seks straffesituasjoner, red. anm.). Vi hadde fortjent flere poeng enn vi har nå.

Stabæk har Eliteseriens klart yngste lag med en snittalder på 21 år. Tobias nøler ikke et øyeblikk når han forteller at dette ikke er en ulempe – tvert imot.

-Det er klart at man kan snakke om mangel på rutine, men det skal ikke være noen unnskyldning. Vi er en sulten gjeng som har lyst til å vinne og å bite fra oss. Mange her har også drømmer om å spille i større klubber en dag.

To av Stabæks mange talenter; Emil Bohinen og John Hou Sæter, passerer i det undertegnede nevner Kjetil Rekdals Sander Berge-sammenligning. "Det her svaret må jeg få med meg" ler John. Tobias ler med, dog en smule rødmende. Når lagkameratene har passert, forteller Tobias om sine egne drømmer.

- Jeg har jo også en drøm om å spille i en større klubb en dag. Favorittlaget i utlandet er Manchester United, så det er klart at drømmen er å spille der.

Likevel har Stabæk-talentet et stikk til favorittklubben:

-Men nå har de spilt litt kjedelig fotball de siste sesongene!

Han myser opp mot solen som skinner over stadionet han har vokst opp på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

20170123-borkeeiet-vetlesen-trening
FRA AKADEMIET: Tobias Børkeeiet (t.v.) og Hugo Vetlesen har gått gradene fra akademi-lagene og hele veien opp til A-laget

VEIEN TIL TOPPEN – IKKE BARE OPPTURER

2018 er året Tobias Børkeeiet debuterte og slo igjennom i Eliteserien. Han er takknemlig overfor mange – spesielt alle trenerne han har hatt. Han sier at han setter pris på familien som har støttet og hjulpet ham, og han er spesielt glad for farens Stabæk-engasjement. Tobias er vokst opp noen steinkast unna Nadderud, og har kun spilt for Stabæk - også på håndballbanen. Han er dermed et prakteksemplar på en akademi-spiller som har gått gradene i klubben – helt til toppen.

Det er han imidlertid ikke alene om - blant Tobias' lagkamerater finner man tidligere akademispillere som Hugo Vetlesen, Ola Brynhildsen, Andreas Hanche-Olsen, Jeppe Moe, Oscar Aga, Emil Bohinen og Daniel Granli.

Han ser ned et øyeblikk, fester deretter blikket på Nadderud-gresset igjen, og røper at det ikke alltid har sett like lyst ut for en mulig proffkarriere.

-Rett før jeg fikk kontrakt var jeg en av mange juniorspillere som lå på vippen mellom juniorlaget og A-laget. Alle juniorspillere kjemper jo for å ta det steget. Det var tider hvor jeg synes at jeg burde ha kommet opp tidligere.  Det løste seg jo på en god måte, da. Når alt kommer til alt, har det bare hjulpet meg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

20180119-stb-borkeeiet-tobias-sign (1)
DRØMMEN OM A-LAGET: I januar gikk drømmen om å bli profesjonell Stabæk-spiller i oppfyllelse - i løpet av vårsesongen spilte han seg inn i startoppstillingen

PLAYSTATION, HÅNDBALL OG "BOKORMEN TOBIAS"

Kombinasjonen av å være både tenåring og profesjonell fotballspiller har overrumplet flere store talenter opp igjennom. Om en setter lupen over Tobias Børkeeiet, kan det se ut til at to bein plantet godt på jorda er nøkkelen til suksess.

-Jeg prøver bare å ha et vanlig sosialt liv som alle andre. Det er deilig å ha fokus på fotballen når man er på stadion, trening og kamper, men utenom det prøver jeg å koble av. Jeg prøver å leve som før, så da er ikke overgangen til profesjonell fotball så stor. Den eneste forskjellen jeg merker godt er intervjuer og journalister som er interessert i å høre om ting etter kamper.

Og når Tobias «kobler av», skjer det på sedvanlig vis.

-Som en normal tenåringsgutt blir det jo litt Playstation. Jeg prøver bare å nyte livet. I timene før kamp begynner jeg å konsentrere meg og sette fokus inn mot kampen.

Kun timer etter helgens kamp mot Bodø/Glimt trekkes Tobias opp i sin siste eksamen på videregående. Han er ærlig om at det har vært mye iblant, hvilket var grunnen til at han tok det endelige hobbyvalget i en alder av 15 og sluttet i Stabæk Håndball, et lag han vant NM med to år tidligere.

-Jeg har klart meg greit på skolen. Det er selvfølgelig litt vanskelig å klare å konsentrere seg om både fotball og skole. Jeg har jo alltid vært mer glad i å spille fotball enn å lese bøker

Og når nittenåringen skal kåre sin favoritt-bok smiler han bredt, og avslører at også her er det fotball i bildet - den beste boken han har lest de siste årene er Zlatans selvbiografi

NESTE KAMP

På søndag kan Tobias nok en gang få løpe ut på Nadderud Stadion – denne søndagen mot Bodø/Glimt.

-Kampen mot Bodø/Glimt er viktig for begge lag. Vi passerer dem på tabellen om vi vinner. Det er alltid gøy å spille på hjemmebane, så jeg tror Bodø/Glimt skal få en tøff kamp.

Han har også en oppfodring til supporterne:

-Møt opp og støtt laget! Det er alltid morsomt når det er folk og trøkk på tribunen. Vi skal gi jernet og gi alt for tre poeng.

Vi takker for intervjuet – Tobias takker for praten. To bein plantet godt på jorda er Tobias’ nøkkel til suksess – en nøkkel dekorert med Stabæks logo og farger.

Annonse fra Eliteserien: