Tøft å være raus

Nok er nok. Nå vil eliteseriespillerne selv være med å sette agenda for holdninger og ordbruk på banen, i garderoben og på tribunen.

Annonse:

Initiativet til at eliteseriespillerne skal ta grep mot diskriminering og rasisme i norsk fotball, kommer fra Mjøndalens Markus Nakkim og Vålerengas Ivan Näsberg. 

- Vårt overordnede mål er å eliminere all form diskriminering i norsk fotball. Fotballen gjenspeiler ofte samfunnet. Vårt prosjekt vil dermed sende et sterkt signal til resten av samfunnet. Underordnet er målet å eliminere alle diskriminerende ytringer som kommer som følge av ignoranse og kunnskapsløshet, sier initiativtaker Nakkim.

Felles stemme

Og Eliteseriens spillere har tatt i mot innspillet fra Nakkim og Näsberg overveldende positivt, kan vår kaptein Yaw Amankwah fortelle.

-  Det har vært etterlengtet blant spillerne å få en felles stemme i debatten rundt alle former for diskriminering. De lever med og i dette, direkte eller indirekte.  Mellom oss spillere skal det meldes hardt, men går du over grensen til diskriminering er du en taper. 

Eliteserieklubbene har fått konkrete oppgaver for at prosjekt stopp diskriminering skal lykkes. 

- Det ble laget en felles mal for et  møte alle kapteinene skal ha med laget sitt. For eksempel skal hvert eliteserielag fastsette fire verdier som samtlige spillere kan stille seg 100 prosent bak. I tillegg skal tre forslag til skjellsord legges på bordet - det er ingen som ønsker å dempe hverken temperatur eller temperement i og rundt fotballen, heller ikke å være moraliserende. Vi vil bare ha vekk diskrimineringen, sier Yaw.

Han poengterer at det er stor forskjell på å kalle noen en jævla idiot og en jævla soper, og lufter samtidig gjerne "rævhol"  som et godt skjellsord. Et skjelsord som helt klart låter best med skarrende Bergens-rrr!

Holdningsambassadører

Hver klubb skal også ha to holdningsambassadører, og den oppgaven har Peder Vogt og Nicolas Pignatel påtatt seg. Det betyr at disse flotte gutta har et overordnet ansvar for bevisstgjørings- og holdningsarbeidet i klubben vår. På sikt skal de også være tilgjengelige for sporadiske oppdrag, som for eksempel skolebesøk i nærmiljøet for å gjøre forebyggende arbeid mot diskriminering.

Her kan vi alle være med å gjøre en forskjell.

 

Annonse fra Obos-ligaen: