Utsetter boikott-beslutning

Årsmøtet har talt og flertallet ønsker at spørsmålet om boikott av VM i Qatar, skal utredes grundigere.

Annonse:

Forslaget om boikott av VM i Qatar ble gjennomgått på årsmøtet i Stabæk Fotball onsdag kveld.  

Sak 6 b

Medlem i Stabæk Fotball, Bjørnar Posse Sandboe, fremmet et forslag overfor årsmøtet i Stabæk Fotball 10. mars med følgende ordlyd:

Stabæk Fotball skal ta et klart standpunkt overfor NFF mot mesterskapet i Qatar. Klubben skal enten selv fremme forslag på Fotballtinget om at Norge skal avstå fra å delta i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag fra andre klubber.

Forslaget til vedtak med begrunnelse følger i de utsendte saksdokumentene til sak 6 b.

Styret i Stabæk Fotball har diskutert forslaget til vedtak i denne sak og vil med dette fremme følgende alternative forslag:

Styret i Stabæk Fotball er både imponert over, og glad for, at vi har samfunnsengasjerte medlemmer/supportere som er opptatt av menneskerettigheter og urimelige arbeidsvilkår verden over. Vi deler også oppfatningen om at tildelingsprosessen da Qatar fikk VM i fotball 2022, var sterkt uheldig og at Qatar aldri skulle ha blitt tildelt arrangementet. Styret støtter også kritikken som fremmes når det gjelder menneskerettigheter og de urimelige arbeidsvilkårene.

Når styret i Stabæk Fotball likevel ikke kan stille seg bak forslaget til vedtak som foreslås av Sandboe, grunngis dette med at styret mener at Qatar-spørsmålet, herunder om en boikott er det mest hensiktsmessige virkemiddel, ikke er tilstrekkelig utredet. Ett så vanskelig og komplekst spørsmål krever etter styrets mening et grundigere forarbeid, hvor mulige virkemidler evalueres ut fra et totalperspektiv, før en endelig beslutning fattes. Dette betyr ikke at en boikott kan vise seg å være en riktig beslutning, og et slikt tiltak vil naturligvis være ett av flere tiltak som må vurderes de nærmeste månedene.

Forslaget fra Sandboe er også fremmet av andre supporterforeninger landet rundt og også av flere eliteserieklubber. Dette har avstedkommet hektisk aktivitet fra både NFF og FIFA og andre land har også begynt å se på saken. Dette betyr igjen at det må forventes mye diskusjon, aktivitet m.m. omkring Qatar-VM fremover, og også av den grunn mener styret det ikke er riktig å binde seg opp i et bestemt standpunkt i dag. Norge er en del av en internasjonal fotballfamilie og styret har tro på at dialog mellom medlemslandene er å foretrekke pr i dag fremfor bastante synspunkter.

Men styret gjentar, vi har stor respekt for de synspunkter Sandboe fremmer. Styret mener imidlertid saken er bedre tjent med at vi gir oss litt mer tid før en endelig beslutning treffes.

Og styrets forslag fikk flertall blant de stemmeberettigede på kveldens årsmøte. 

Vedtak:

Stabæk Fotball er sterkt kritiske til avholdelse av VM i Qatar og klubben vil frem til neste forbundsting, og senere forbundsting, arbeide aktivt inn mot NFF, relevante organisasjoner som LO, Amnesty o.l., andre Eliteserieklubber og NTF for å fremskaffe ytterligere informasjon om forholdene i Qatar. I tillegg vil Stabæk Fotball aktivt følge opp NFF for å forsikre at NFF utøver press både mot FIFA og mot Qatar slik at vilkårene for gjestearbeiderne i Qatar bedres betydelig.

Før endelig vedtak fattes i denne saken, bør en boikott behandles på et ekstraordinært Forbundsting. Stabæk Fotball skal fremme forslag om at ekstraordinært forbundsting skal avholdes innen 1.9.2021. Styret i Stabæk Fotball innkaller til et ekstraordinært årsmøte for å ta stilling til hva klubben skal stemme ved Tingets behandling av dette spørsmålet.

Styreleder Espen Moe vil besvare eventuelle spørsmål fra media. 

Telefon: 905 53 384

Annonse fra Obos-ligaen: