Hege er Stabæks nye mentale trener

Stabæk forsterker støtteapparatet rundt A-laget. Inn kommer Hege Brekke fra konsulentselskapet Assessit.

Annonse:

Støtteapparatet rundt A-laget får tilført ny ekspertise. Hege Brekke kommer inn som mental trener, og Janne Jönsson ser store gevinster ved samarbeidet. 

- Det er et ledd i å bygge relasjoner og kultur. Vi skal jobbe bevisst og systematisk med dette, på individ- og gruppenivå. Jeg er helt sikker på at vi kan hente marginer her, som lag og individuelt, sier Jönsson.

- At man har en slik kapasitet i en klubb som Stabæk, både på A-laget og for de spillerne som kommer opp gjennom akademiet, er et veldig viktig bidrag her og nå, og ikke minst for fremtiden.

Bakgrunn

Hege Brekke er trønder,men har bodd halve livet sitt i Bærum. Tidligere har hun vært engasjert av Haslum Håndball i en lignende rolle. Brekke er utdannet innenfor organisasjon og ledelse og jobber i konsulentselskapet Assessit, som Stabæk nå innleder et samarbeid med. 

- Jeg har et ansvar for å få ting på plass og drive prosessen fremover, og jeg skal gjøre det gjennom stor grad av involvering av trenerteam og spillere. Vi skal sammen finne ut hva mental trening er i Stabæk, sier Brekke. 

- Indivduell kompetanse og ferdigheter er viktig, men jeg er også veldig opptatt av god gruppedynamikk. Gruppedynamikk kan være på forskjellige nivåer. Det kan være blant spillerne som skal ut på banen og kjempe. Men det kan også være blant oss i trenerteamet. Det er et stort, flott trenerteam med mye kompetanse. Jeg tenker det er viktig at vi bruker tid på hvordan vi får frem kvalifikasjonene våre og er på vårt beste i flere ledd, forklarer Brekke. 

Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, er veldig glad for at Stabæk nå har fått på plass en mental trener. 

- Dette er noe vi har snakket om å gjøre lenge. Nå følte vi at det var riktig tidspunkt. Målet er å heve prestasjonskulturen. 

- Det å få spillere og trenere til å spille hverandre gode, det er det primære her. Hege er vant med å jobbe med eliteidrettsutøvere gjennom sin tid i Haslum, og spillerne og trenerne har respondert veldig bra også her. Så er det viktig å understreke at dette er et langsiktig arbeid. Det er ikke noe vi forventer å se resultater av etter en til to måneder, det er noe vi skal jobbe med over tid. En mental trener vil være en naturlig del av vårt trenerteam i årene som kommer, sier Tunold. 

Lærer av næringslivet 

Med Hege Brekke på laget får Stabæk en kapasitet som kjenner både toppidretten og næringslivet godt. Og hun mener det er mye lærdom å hente fra begge sider. 

- Det næringslivet kan lære av idretten, er at man tar seg tid til å trene. Der spiller vi kamper hele tiden uten at vi forbereder oss. I næringslivet er det veldig mye fokus på prestasjonsarenaen. 

- Men idretten har nok litt å lære av næringslivet også. I enkelte miljøer har man kommet langt når det gjelder gruppedynamikk og utvikling av lederferdigheter. Hvordan er samspillet mellom de som skal prestere sammen? Jeg er opptatt av hva som kjennetegner et prestasjonsteam. Det skal vi finne ut av sammen her i Stabæk, sier Brekke. 

Se hele intervjuet med Hege Brekke i vinduet under. Der gir hun et lite innblikk i de mentale verktøyene hun bruker i jobben sin. 

Poengplukkere med mental trening

I Stabæk har Yaw Amankwah siden han kom til klubben sommeren 2019, vært en viktig talsperson for mental trening. Han er glad for at klubben nå løfter dette høyt på dagsorden. 

- Når du ser hva lag gjør i oppkjøringer, så er det om å gjøre å trene mange ganger til dagen og løpe så mye som mulig. Men jeg tror at det er på det mentale plan at klubbene kan få størst konkurransefortrinn. 

- Derfor synes jeg det er veldig kjekt at Hege har kommet inn, og at klubben har tatt dette på alvor. Jeg tror at hvis vi får til de tingene vi jobber med Hege med nå, så kan det føre til at vi tar markant flere poeng gjennom sesongen, sier Amankwah. 

- Hun har kommet inn og gjort veldig mye bra allerede. Jeg tror det er mange som ikke har vært så bevisst på de tingene hun kommer med. Det var mye nytt for enkelte i starten, men nå er vi kommet et stykke på vei og er klare for å angripe dette skikkelig. Spillerne er på ballen, og jeg tror at det kan komme fantastisk mye godt ut av dette, sier Amankwah. 

- Ta vare på hverandre

Jönsson er glad han også har etablerte lederskikkelser som går foran og viser vei, også når det gjelder mental trening:

- Spillerne, med kapteinsteamet i front, skal stå for en ryggrad i treningskulturen. Man skal trykke til iblant, men man skal samtidig ta vare på hverandre.

- Fotballmiljøet kan være tøft med sine resultater og krav. Når kravene oppleves tunge for individene, kan det knytte seg og det kan bli søvnløse netter. Og sånn skal vi ikke ha det. Vi skal sove godt, og vi skal spise bra og drikke riktig. Da gjelder det at lagkameratene, som sammen bygger denne treningskulturen, tar vare på hverandre.

Annonse fra Obos-ligaen: