Viktigste spiller mot Rosenborg

Juryen til SpareBank 1 Østlandet plukket ut Melissa Bjånesøy som vinner av prisen dagens «Viktigste Stabæk Spiller».

Annonse:

#7 Melissa Bjånesøy

Juryen til SpareBank 1 Østlandet plukket ut Melissa Bjånesøy som vinner av prisen dagens «Viktigste Stabæk Spiller», i kampen mot Rosenborg. Premien er som vanlig fondsandeler for kr 3.000,- i et valgfritt Odinfond. Vi er alltid litt ekstra spente på hvilket fond som blir valgt. Det vet vi ikke før Melissa har tenkt seg godt om og hatt et rådgivningsmøte med en av de flinke rådgiverne til SpareBank 1 Østlandet.

Vi går likevel ikke av veien for drodle litt rundt mulige alternativer.

Sist gang vi skrev om Stabæks Viktigste Spiller, og hvor brillefint det er å spare i fond, snakket vi litt om risiko. All historikk viser at det over tid er klart lønnsomt å spare i fond og aksjer (eller andre verdipapirer), men det er altså ikke helt risikofritt. Risiko er et begrep som ikke alltid er like lett å forstå. Vi tenkte derfor det kan være lurt å utbrodere litt.

Vi har en bekjent som i sin ungdom jobbet på Chicago Mercantile Exchange – verdens største råvarebørs. Det er her du handler pork bellies (grisemaver = bacon), CFOJ (consentrated frozen orangejuice), kaffe, sukker, korn og soyabønner – for å nevne noe. I utgangspunktet var dette en markedsplass hvor de som produserer råvarer kunne sikre seg å få solgt produktene sine (som de skulle høste om noen måneder). Samtidig kunne  de som trengte råvarer i produksjonen av ulike varer, sikre at de fikk de råvarene de trenger både på kort og lang sikt.

Handlene foregår ved at en kjøper såkalte «Futures». Det vil si en rett (og plikt) til å få levert en vare (f. eks. 10 tonn hvete), på en bestemt dato til en bestemt pris, eller opsjoner, (en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe, en bestemt vare til en bestemt pris på en bestemt dato). So far so good.

Utfordringen er at dette som var ment som handler for å minimere risiko for produsenter og kjøpere av råvarer. I stedet er blitt en markedsplass hvor folk spekulerer i kjøp og salg av futures og opsjoner. Det hele ligner nå mer på avansert Odds-tipping. Det anslås at 95-98% av all handel med råvare-futures er ren spekulasjon. Da snakker vi risiko. En uke med frost i California på feil tid kan for eksempel, snu opp ned på prisen på CFOJ.

Det er her erfaringen til vår venn (eller kollega i alle fall), kommer inn. Han jobbet i sin ungdom på Chicago Mercantile Exchange - med å spekulere. Av hensyn til familien, lar vi ham forbli annonym. Her er historien:

«jeg kjøpe noen futures i soya beans. Så plutselig gikk markedet rett i dass. Så jeg tenke – jeg bare venter litt. Så jeg ventet og ventet og ventet. Men kursen rikket seg ikke. Så jeg tenkte at det bare var å vente litt til. Plutselig en dag ringte de fra jernbanestasjonen i Chicago. De hadde 64 jernbanevogner med soya beans som skulle leveres til meg. Det var veldig vanskelig, jeg var jo ung og hvor skulle jeg gjøre av så mye Soyabønner».

I slike jernbanevogner fraktes soyabønner
I slike jernbanevogner fraktes soyabønner

Moralen er: spar heller i fond. Du kan risikere å tape også ved fondssparing, men du ender ikke opp med 64 jernbanevogner fullastet med soyabønner du ikke vet hvor du skal gjøre av.

Odin har fond for alle – både de som ønsker å ta liten risiko, og de som vil gamble litt mer. Er du glad i USA – the land of the free, QAnon og doomsday preppers, kan du jo legge pengene dine i Odin USA.

Odin USA kjøpte seg i juni opp i Etsy, et firma som opererer en markedsplass (nettside), hvor "hobbyister" og små virksomheter selger håndlagde, hjemmelagde og spesialtilpassede produkter, til privatpersoner.

Tenk så kult å sitte som pensjonist og vite at ditt gode liv, blant annet er finansiert gjennom at folk har kjøpt denne frekke katteputen på Etsy.com
Tenk så kult å sitte som pensjonist og vite at ditt gode liv, blant annet er finansiert gjennom at folk har kjøpt denne frekke katteputen på Etsy.com

Vi snakker her om produkter som møbler, dekorasjon, brukskunst, nips, klær, tilbehør, samleobjekter etc. (Les: Nille på steroider).
Det virker jo litt gøy å indirekte være medeier i et selskap som gjør at folk kan selge alt det håndlagede ræle de har fått fra sin eksentriske svigermor i julegaver, opp gjennom årene.
 

 

Det er rett og slett genialt!
 

Vi gratulerer Melissa med utmerkelsen og satser på at hun ikke går tungt inn i futures på Chicago Mercantile Exchange, selv om hun faktisk er født i Chicago.

 

Tidligere vinnere:
  • Sunniva Skoglund. Hun satt premien sin i Odin Horisont C
  • Stine Reinås, valgte seg Odin Global C
  • Justine Kielland, Justine handler allerede litt aksjer på egenhånd. Hvilket fond hun skal velge har hun ikke bestemt seg for ennå, men Justine har klokketro på landbaserte fiskeoppdrettsanlegg, så det kan jo fort bli noe i den gaten.

 

Neste hjemmekamp på Nadderud

 
 

stb-chx-some-trans-insta2
stb-chx-some-trans-facebook2
stb-chx-some-trans-twitter2

 

Siste nytt om Stabæk Fotball kvinner?
Alltid siste nytt: www.stabakkvinner.no

 

Følger du oss på Instagram?

@stabakkvinner

 
Klikk her for å se vår profil og følg oss
 

 

Komme i kontakt med oss?

ⓘ Klikk her for mer info

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 07.08.2021
Skrevet av: SFK Media || Foto: Kristian Bjerke